Peticijom traže ukinutu pomoć za djecu

Lj. A.
Peticijom traže ukinutu pomoć za djecu

Bijeljina - Udruženje "Drugačiji svijet", koje brine o potrebama djece sa autizmom, pokrenulo je u Bijeljini peticiju za vraćanje uvećanih socijalnih davanja porodicama djece sa posebnim potrebama.

Predsjednik udruženja Katja Blagić kazala je da će potpisi biti sakupljani do 2. aprila, kada se obilježava Međunarodni dan autizma, kada će biti predati Skupštini grada Bijeljina. Očekuje da će do tada peticiju potpisati više od 4.000 ljudi.

- Mi samo želimo da naša djeca budu ravnopravni članovi ovog društva i ništa više - istakla je Blagićeva.

Ika Stevanović, majka djeteta koje boluje od autizma, pojasnila je da je 2. juna prošle godine tadašnja skupštinska većina u Bijeljini donijela odluku o povećanju izdvajanja sredstava za ove namjene sa 20 na 40 odsto zakonske osnovice.

- Nova vlast je, međutim, odmah poništila tu odluku. Žalosno je što su djeca sa posebnim potrebama prva "skinuta" sa buyeta, a svi znaju da je riječ o djeci koja ne mogu da žive bez roditeljskog staranja - naglasila je Stevanovićeva.

Članovi udruženja su 29. decembra prošle godine protestovali ispred zgrade bijeljinske Skupštine da bi skrenuli pažnju na ovaj problem. U Bijeljini ima oko 130 djece sa posebnim potrebama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana