Petice Rogatičanke Sare Ninković upotpunjene raskošnim talentom

Sreten Mitrović
Petice Rogatičanke Sare Ninković upotpunjene raskošnim talentom

ROGATICA - Recitacije, pisanje, gluma i fotografija, aktivnosti su u kojima je svoj raskošni talenat pokazala mlada Rogatičanka Sara Ninković, koja je od početka školovanja u dnevnik redala samo petice, a našla je vremena da se, kroz brojne projekte, posveti i problemu zaštite životne okoline.

Ako bi u Srednjoškolskom centru “9. januar” u Rogatici tražili najboljeg učenika, bez sumnje u najuži krug ušla bi Sara koja će već sljedeće sedmice zakoračiti u treći razred Gimnazije.

Ova vrijedna učenica je i svestrana, a sva svoja interesovanja krunisala je brojnim nagradama. Posljednja u nizu je novčana nagrada i priznanje za fotografiju “Početak kraja” sa kojom je osvojila treće mjesto na konkursu organizovanom povodom nedavnog Dana i slave opštine Preobraženja Gospodnjeg.

- Svako takmičenje za mene je novi izazov kroz koji gradim sebe, posebno na emotivnom i duhovnom polju. Sve što radim za mene je od velike važnosti, jer naučim nešto novo i stičem veliki broj prijatelja - kaže perjanica rogatičkog srednjoškolskog centra, koja je kroz volonterski rad uključena i u projekte zaštite životne okoline.

Od prvog razreda osnovne škole počela je sa recitacijama, lijepim čitanjem, pisanjem i glumom. Sjeća se, ova sada već tinejdžerka, i svog prvog javnog nastupa.

- Bilo je to na kraju školske godine kada sam završavala prvi razred osnovne škole. Na priredbi mi je pripala obaveza da recitujem jednu dječiju pjesmicu. Početnu tremu brzo sam prebrodila i to mi je otvorilo vrata da narednih godina budem stalni recitator na svim školskim manifestacijama - kaže Sara.

Ubrzo je, priča ona, dobila priliku i da vodi razne programe, da glumi dječije likove, čita pjesme ili odlomke iz raznih knjiga. Sve je to posebno došlo do izražaja u dramsko-recitatorskoj družini koja je radila pri Narodnoj biblioteci “Vojislav Lubarda” u Rogatici.

- Sa svojim literarnim radovima učestvovala sam na raznim konkursima. Moje prva nagrada došla je za sastav na temu “Vuk Karadžić” kada sam bila učenica trećeg razreda osnovne škole i osvojila treće mjesto. Za mene je to bio veliki uspjeh i zato ga i danas pamtim - ponosno se prisjeća Sara.

Sve to neizostavno su pratile, petice u dnevniku i knjižici, a uslijedila i su školska, regionalna i državna takmičenja iz raznih predmeta.

- Uvijek sam voljela matematiku, srpski i vjeronauku i nisam propuštala nijedno takmičenje iz tih predmeta. Vremenom sam širila interesovanja i na red su došli istorija, ruski i engleski jezik, informatika - kaže mlada Rogatičanka koja je sa većine republičkih i državnih takmičenja dolazila sa diplomama i nagradama koje čuva u svom ormaru kao drage uspomene.

Bila je učenik generacije i vukovac na kraju devetogodišnjeg školovanja i nastavila sa dobrim učenjem i vannastavnim aktivnostima u srednjoj školi.

- U drugom razredu takmičila sam se iz fizike i informatike, a na takmičenje iz matematike, za koje sam se posebno spremala, nismo otišli zbog virusa korona - kaže ova gimnazijalka.

 Volonterizam

Sara Ninković angažovana je i u lokalnom timu Asocijacije srednjoškolaca BiH čiji je ona jedan od osnivača i koordinator za Rogaticu.

- Asocijacija djeluje u više od 30 zemalja, a cilj je angažovanje mladih da istražuju probleme zaštite okoline i o tome kroz pisane forme, foto i video zapise izvještavaju nadležne.  U takmičenju “Mladi eko reporteri” za  osnovne i srednje škole uradila sam foto-reportažu iz okoline Rogatice i u vrlo jakoj konkurenciji osvojila drugo mjesto - ispričala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana