Pesticidi zagadili vodu y u Kukoljima i Razboju Ljevčanskom

D. J.
Pesticidi zagadili vodu y u Kukoljima i Razboju Ljevčanskom

Srbac - Mještani Razboja Ljevčanskog i Kukulja kod Srpca juče su zavrnuli česme u domaćinstvima, jer je utvrđeno da je voda iz njihovih bunara zagađena pesticidima.

Proteklih dana osjetili su neprijatan miris u vodi, zbog čega je alarmiran Institut za javno zdravstvo koji je utvrdio povećano prisustvo pesticida. Zdravstveni inspektor iz Srpca Mira Šaula rekla je da je do zagađenja najvjerovatnije došlo zbog nekontrolisane upotrebe pesticida na poljoprivrednim parcelama.

- U najvećem broju domaćinstava građani imaju instalirane cijevi i pumpe uz pomoć kojih crpe vodu iz zemljišta. Jedino rješenje u ovom trenutku je da se cijevi gurnu u dublje slojeve zemljišta u kojima nije došlo do zagađenja - rekla je Šaula.

Dok ne bude riješen problem sa zagađenjem, obezbijeđeno je alternativno snabdijevanje vodom pomoću cisterni Teritorijalne vatrogasne jedinice koje su postavljene ispred osnovnih škola u Kukuljama i Razboju Ljevčanskom. Čak 600 mještana iz Razboja i 400 mještana Kukulja stiglo je sa kanisterima i flašama, a procjenjuje se da je natočeno oko 8.000 litara vode.

Područje Kukulja nije obuhvaćeno gradskom vodovodnom mrežom, a u Razboju Ljevčanskom samo mali broj domaćinstava koristi vodu iz gradskih rezervoara. Direktor srbačkog "Vodovoda" Mladen Dragosav kaže da je voda sa njihovih izvorišta ispravna za piće i da nema opasnosti za korisnike usluga ovog komunalnog preduzeća.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana