Penzioneri zaposjeli dobro plaćene fotelje UO Doma zdravlja Gradiška

Milan Vujić
Penzioneri zaposjeli dobro plaćene fotelje UO Doma zdravlja Gradiška

Gradiška - Čak tri penzionera nalaze se u petočlanom Upravnom odboru Doma zdravlja u Gradišci i uz ček iz Fonda PIO mjesečno dobijaju dodatnih 500 KM.

Kada se u obzir uzme naknada i doprinosi petočlani Upravni odbor budžet godišnje košta oko 50.000 maraka. Vlast ih na tim pozicijama već dvije i po godine drži u statusu vršilaca dužnosti čime je višestruko probijen zakonski rok u kojem moraju biti imenovani stalni članovi upravnog odbora. Ni preostala dva člana nisu mnogo mlađi pa petočlani Upravni odbor u zbiru broji 336 godina ili u prosjeku nešto više od 67 godina.

Dok penzioneri dodatno zarađuju sastajući se jednom mjesečno u Upravnom odboru na evidenciji Zavoda za zapošljavanje godinama posao čeka armija nezaposlenih visokoobrazovanih ljudi.

Nova skupštinska većina koju su formirali SNSD, DNS, nezavisni odbornici koji su izašli iz SDS-a i Narodna stranka “Radom za boljitak” razriješila je 23. februara v.d. članova Upravnog odbora Doma zdravlja i imenovali nove članove. Odluka, međutim, nije sprovedena u djelo jer dosadašnji članovi odbijaju primopredaju dužnosti tvrdeći da su razriješeni nezakonito.

Novoizabrani predsjednik Skupštine opštine Gradiška Uroš Grahovac kaže da su članovi Upravnog odbora Doma zdravlja u statusu vršioca dužnosti već dvije i po godine i da je to nezakonito.

- Članovi upravnih odbora u statusu v.d. mogu ostati najviše šest mjeseci i to je jedan od razloga zbog čega su se svi upravni i nadzorni odbori našli pod lupom nove skupštinske većine. Nastojali smo i da za članove odbora imenujemo mlađe ljude. U Upravnom odboru Doma zdravlja godinama sjede penzioneri koji u poznim godinama teško mogu da obavljaju poslove za koje su zaduženi - istakao je Grahovac.

Bivši direktor Doma zdravlja Tihomir Mihajlović kaže da je mnogo puta upozoravao da treba dati priliku mlađim i stručnim ljudima, ali da nije bilo razumijevanja među ljudima koji su činili zakonodavnu vlast.

- Nisam za ljude koji nemaju iskustva, ali ni za penzionere. Imamo školovane ljude i intelektualce koji nemaju posla i koji bi radili u interesu boljeg funkcionisanja ustanove. Međutim, iz nerazumljivih razloga u Upravnom odboru Doma zdravlja od pet članova imamo tri penzionera u poznim godinama, a cijeli odbor nabrao je 336 godina - kazao je Mihajlović i dodao da je takođe tražio i da naknada članovima odbora bude smanjena sa 500 na 300 KM, ali da to niko nije želio ni da razmatra.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Gradiška Milan Švraka, koji je na tu dužnost imenovan poslije smjene Mihajlovića, smatra da godine nisu prepreka za članstvo u Upravnom odboru.

- Prvenstveno je bitno znanje i iskustvo. Članstvo u Upravnom odboru nosi odgovornost i treba poznavati materiju kako bi u datom trenutku blokirali određene poteze koji su štetni za ustanovu - istakao je Švraka.

Nezadovoljstvo

Jedan od razloga zbog kojeg je došlo do raskola u vladajućem SDS-u i pucanja skupštinske većine u Gradišci bilo je upravo nezadovoljstvo odbornika SDS-a kadrovskom politikom. Odbornici koji su napustili SDS istakli su da se vlast predvođena načelnikom Gradiške Zoranom Latinovićem u protekle dvije i po godine dominantno bavila raspodjelom funkcija između koalicionih partnera. Nezadovoljstvo je kulminiralo 30. decembra prošle godine kada su četvorica odbornika SDS-a napustili tu stranku i priključili se opozicionom bloku koji je zatim formirao novu većinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana