Penzioneri u Srpcu hoće veće penzije i uređeniji dom

D. J.
Penzioneri u Srpcu hoće veće penzije i uređeniji dom

Srbac - Status penzionera u Srpcu nije na zavidnom nivou, jer prosječna penzija iznosi 302 KM, što je za oko 65 KM niže od prosječne penzije ili 440 KM niže od prosječne plate u Republici Srpskoj, rekao je sekretar opštinskog Udruženja penzionera Slavko Malešević.

On je dodao da ja barem za utjehu to što su penzije redovne, a u posljednje vrijeme i nešto povećane. Malešević je na nedavno održanoj godišnjoj sjednici Skupštine srbačkih penzionera rekao da su krajem 2018. godine u Srpcu bila 2.533 penzionera, što predstavlja oko 14 odsto ukupnog stanovništva ove opštine.

- Od toga su 2.440 penzionera ili njih 97 odsto članovi našeg udruženja, što je najveće organizovano članstvo u srbačkoj opštini. Starosnu penziju prima 52 odsto penzionera, porodičnu ili nasljednu 26, a invalidsku 21 odsto penzionera - rekao je Malešević.

Prema njegovim riječima, ove godine je predviđena rekonstrukcija Doma penzionera u Srpcu da bi članovi imali kvalitetnije uslove za provođenje slobodnog vremena. Malešević ističe da je to njihova želja, ali da to ne zavisi od njih već od republičkih institucija, jer se ovaj objekat još nalazi u vlasništvu Fonda PIO RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana