Pelagićevo: Traže glazbeni odgoj umjesto muzičke kulture

Milijana Latinović
Pelagićevo: Traže glazbeni odgoj umjesto muzičke kulture

Pelagićevo - Roditelji djece hrvatske nacionalnosti koja idu u područnu školu u Gornjoj Tramošnici u Pelagićevu traže da njihovi mališani pohađaju nastavu po hrvatskom planu i programu i da im u dnevniku i đačkim knjižicama piše hrvatski jezik.

Nezadovoljni roditelji četvoro osnovaca, čija djeca već 21 dan ne idu na nastavu, poručuju da neće odustati od ovih zahtjeva. Oni su se juče u školskom dvorištu sastali sa potpredsjednikom RS iz reda hrvatskog naroda Josipom Jerkovićem, predstavnikom ministra za izbjeglice i raseljena lica RS Perom Josipovićem i načelnikom Pelagićeva Simom Stakićem.

- Mi smo i ministra prosvjete RS Danu Maleševića upoznali sa svim što se dešava i on je 13. septembra naredio da se nastavi raditi kako je rađeno i proteklih 17 godina. Ne znam kome to smeta, jer ovo nema veze sa politikom - rekao je roditelj jednog od učenika Ivo Kamenjašević, ističući da će Malešević danas doći u ovu školu.

On tvrdi da je ranije djecu učila učiteljica hrvatske nacionalnosti i da je rađeno po hrvatskom planu i programu.

- Ako je direktor sada odlučio da se poziva na zakon RS, zašto to nije činio i proteklih 25 mjeseci, od kada je na toj funkciji - naglasio je Kamenjašević.

Lucija Lukanović dodaje da su njene dvije kćerke završile školu u Gornjoj Tramošnici po hrvatskom planu i programu.

- Škola se nalazi u RS, mi živimo u FBiH, a 17 godina se radilo po hrvatskom planu i programu. Ne znam zašto sada to hoće da nam ukinu. Moje dijete trpi, ne ide u školu, a trebalo je da krene u četvrti razred - kazala je Lukanovićeva.

Direktor Osnovne škole "Vaso Pelagić" Olga Lazić ističe da se nastava u centralnoj školi, kao i u područnom odjeljenju u Gornjoj Tramošnici organizuje po planu i programu RS i da ona ne može prekršiti zakon.

- Prije mog dolaska na mjesto direktora škole nastava je u ovom odjeljenju samo prividno organizovana po planu i programu RS, a na svoju ruku su pisali u dnevnike hrvatski jezik i hrvatski plan i program - ispričala je Lazićeva.

Ona dodaje da je jedan od roditelja zahtijevao da se uvedu đačke knjižice na latinici.

- Roditelj Ivo Kamenjašević je od mene zahtijevao da se u dnevniku precrta muzička kultura i upiše glazbeni odgoj i donio mi neki hrvatski plan i program po kojem je zahtijevao da radimo, a to nije moguće po zakonu - istakla je Lazićeva.

Potpredsjednik RS Josip Jerković i načelnik Simo Stakić saglasili su se juče da je potrebno pronaći rješenje za problem nastao ukidanjem nastave na hrvatskom jeziku. Oni smatraju da je potrebno pronaći zajedničko rješenje za obostranu korist i povratak u prijašnje stanje.

Ministarstvo

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da ni na koji način nisu isključili nesrpsku djecu iz obrazovnog sistema i da su Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i podzakonskim aktima u ovoj oblasti omogućena jednaka prava na obrazovanje svoj djeci u RS.

- Svi propisi u oblasti obrazovanja u RS u skladu su sa međunarodnim dokumentima u ovoj oblasti, a direktori škola u Srpskoj rade u skladu sa Ustavom, zakonima i nastavnim planom i programom RS - objasnili su u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana