Pećina u Trebinju začin bogate ponude

 Miloš Vasiljević
Pećina u Trebinju začin bogate ponude

TREBINjE - Grad podno Leotara odavno je poznat kao omiljena destinacija domaćih i turista iz cijelog svijeta, a bogatu ponudu upotpuniće i najnovije otkriće, odnosno pećina koja se nalazi u užem jezgru Trebinja.

Poručuje to i direktorica Turističke organizacije grada Trebinja, Mirjana Putica koja za “Glas Srpske” ističe da će ovo biti samo još jedan dodatak ionako bogatoj turističkoj ponudi grada podno Leotara.

 - Pećina će obogatiti turističku ponudu našeg grada u svakom slučaju. Ona je tek je otkrivena i speleolozi sada vrše dalja ispitivanja. Kada se završi taj proces biće uvrštena na turističku mapu našeg grada i sigurno će biti atrakcija - rekla je Putica.

Ovo nesvakidašnje otkriće pronađeno je slučajno, dok su postavljani reflektori na trebinjskom stadionu “Police”.

Nakon saznanja da se pećina proteže od sjeverne strane stadiona pa sve do bolnice u istraživanje su odmah krenuli članovi Speleološkog  društva “Zelena brda”.

Speleolog Dubravko Kurtović rekao je za “Glas Srpske” da su bili iznenađeni da se baš tu nalazi pećina, ali nisu sjedili skrštenih ruku, odmah su krenuli u dodatne pretrage.

- To je prostor od 100 kvadratnih metara, možda i više a sam ulaz je tijesan. Ima mnogo pećinskog nakita, dominiraju stalaktit i stalagmit - rekao je Kurtović.

Prema njegovim riječima, nakit koji krasi pećinu prirodno je isklesan, a biće interesantno do kraja je istražiti.

- Drago nam je da i u samom gradu imamo jednu ovakvu pećinu, jer ljudi su radoznali i sve je veći broj naših sugrađana ali i turista koji žele da posjećuju pećine - rekao je Kurtović, dodajući da na području istočne Hercegovine ima oko 400  pećina.

Speleolog društva “Zelena brda” Nikola Lakić naglašava da se pećina slučajno otvorila prilikom izvođenja radova na stadionu.

- Pozvali su nas izvođači radova koji su tu bušili i iskopavali tlo radi postavljanja reflektorske stope. Tom prilikom im se otvorila pećina koja se nalazi na sjevernoj strani stadiona “Police” i ide prema objektu Bolnice Trebinje, odnosno otvor je na stadionu, a ona ide ispod bolnice - pojasnio je Lakić.

Rekordna sezona

Mirjana Putica je naglasila da je ova godina za turizam u Trebinju istorijska, bolja i od 2019. godine.

- Imaćemo zaključno s decembrom više od 180.000 registrovanih noćenja što je rekord - rekla je Putica, istakavši da očekuju dobar ulazak i u iduću godinu s obzirom da su za praznike smještajni kapaciteti 100 odsto popunjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana