Pčelinja kuga prazni košnice

Milijana Latinović
Pčelinja kuga prazni košnice

Banjaluka - Iako su prinosi meda najavili jednu od najboljih godina, pčelari u pojedinim dijelovima RS bore se sa pčelinjom kugom, koja uzima danak na pčelinjim društvima.

Riječ je o zaraznom oboljenju pčelinjeg legla, poznatom kao američka trulež, koja uništava pčele ostavljajući kašu u košnicama. Kada se pojavi zaraza, čitavo pčelinje društvo se spaljuje i tako se sprečava njeno širenje.

Na području Zvornika zbog američke truleži spaljena su 73 pčelinja društva od početka godine.

- Svi registrovani pčelari kod kojih je pronađena bolest dobili su nadoknadu od Ministarstva poljoprivrede, koja iznosi 200 maraka po košnici - rekao je predsjednik Udruženja "Bagrem" iz Zvornika Radovan Stevanović.

Predsjednik Udruženja "Matica" iz Brčko distrikta Velimir Živanović, koji u svom pčelinjaku ima oko 200 košnica, kaže da situacija nije alarmantna, ali da je bilo pojedinačnih slučajeva američke truleži i ove godine.

- Pčelari strahuju da se ne ponovi prošla godina kada je kuga zahvatila čitavu BiH, a gubici pčelinjih društava bili strahovito veliki - rekao je Živanović.

Dodaje da je jedini način borbe protiv ove zaraze rano otkrivanje i uništenje zaraženih društava.

- Veterinari prave karantin u krugu od tri kilometra oko pčelinjaka, pregledaju košnice i uništavaju sve zaražene pčele - dodao je Živanović.

Na području Posavine uz Savu i Bosnu, gdje je bilo vrcanja šumskog meda, pčelari su zakasnili sa primjenom zaštitnih mjera protiv varoe, krpelja koji uništava pčele.

- Varoa je posljednjih godina stalno prisutna. Ove godine nije bilo veće štete na pčelinjim društvima, ali radimo na preduzimanju zaštitnih mjera - kazao je predsjednik Udruženja pčelara "Maslačak" iz Šamca Aco Malić.

Dodaje da varoa u velikoj mjeri može ugroziti prezimljavanje pčela ako se na vrijeme ne reaguje i ne počne liječenje pčela.

Predsjednik udruženja "Roj" iz Krupe na Vrbasu Novak Bojanić ističe da je ovo doba godine kada se intenzivno radi tretiranje protiv varoe.

- Od narednog mjeseca počeće priprema za zimu koja podrazumijeva preslagivanje i sortiranje košnica - rekao je Bojanić.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rekli su da oni nadoknađuju štetu vlasnicima životinja s ciljem sprečavanja širenja zaraznih bolesti, u koje se ubraja i pčelinja kuga.

- Pravo na nadoknadu štete imaju vlasnici koji na vrijeme prijave pojavu zarazne bolesti, na vrijeme obave sve mjere za sprečavanje zaraze i imaju dokaz o uplati naknade za veterinarske usluge - rekli su u resornom ministarstvu.

Dodaju da naknada za štetu nastalu na pčelinjim društvima zavisi od tržišne cijene košnice i uglavnom se kreće do 200 maraka po košnici. Kada je riječ o šteti koju pčelari imaju usljed napada varoe na pčelinja društva, u ministarstvu ističu da ne nadoknađuju tu štetu.

Prinosi meda

Prinosi bagremovog i kestenovog meda na području Krajine ove godine nadmašili su očekivanja pčelara, dostigavši rekordnih 50 kilograma po košnici.

Predsjednik Udruženja proizvođača meda "Novi Grad" Miloš Odžić rekao je da je prvi dio godine za pčelare sa područja Prijedora i Novog Grada bio bolji nego lani.

- Pojedini pčelari su uspjeli da izvrcaju i do 100 kilograma iz jedne košnice - naglasio je Odžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana