Zemljište jedina nada za farmu “Pađan” u Petrovom Gaju nadomak Prijedora

Jana Kezić
Zemljište jedina nada za farmu “Pađan” u Petrovom Gaju nadomak Prijedora

BANjALUKA - Dok su se drugi igrali, odlazili na ljetovanja i zimovanja, ja sam kosio travu, spremao mašine za sezonu i provodio dane u traktoru da bih nešto ostvario. Sada sve to visi o koncu jer smo ostali bez zemljišta, a nismo u stanju da svakodnevno kupujemo stočnu hranu.

Ovim riječima razgovor za “Glas Srpske” započeo je Danijel Pađan (21) koji brine o farmi “Pađan” u Petrovom Gaju nadomak Prijedora kojoj prijeti zatvaranje ako uskoro ne bude riješen problem nedostatka zemljišta za ispašu. Ovaj vrijedni mladić kaže da mu ova situacija teško pada jer je u sve uložio mnogo truda i rada.

Sav teret surovog života pao je na mala leđa Danijela koji je sa samo 13 godina ostao bez oca, pa od tada vrijedno pomaže majci Biljani.

- Od tada vodim brigu o farmi koja mi je jedini izvor prihoda. Radim od jutra do mraka, a svaki dan ustajem u pola pet. Zbog nedostatka zemljišta za ispašu prisiljen sam da ugasim farmu od 50 grla. Već sedam godina pišem molbe i zahtjeve, ali niko nije našao rješenje - rekao je Danijel dodajući da ga čak niko ni na razgovor nije pozvao, dok uredno izmiruje sve obaveze prema državi i opštini. Ako ne dobije zemlju, kako kaže, u maju će morati zatvoriti farmu, a to će, naglašava, biti veliki udarac za ovu porodicu jer vole svoj posao i posvećeni su mu.

Ispričao je da krave dnevno daju između 300 i 400 litara mlijeka, a mlijeko prodaju mljekari u Gradačcu po cijeni od 0,59 KM.

- Zemljišta nemamo dovoljno. Kupovali smo sve žitarice i na totalnom smo gubitku. Ušteđevine što smo imali potrošili smo za nabavku žitarica jer sada ide sjetva - priča majka Biljana. Objasnila je da bi situaciju tek nešto malo olakšalo podizanje otkupne cijene mlijeka.

Opštinska zemlja koju su nekada Pađani obrađivali oduzeta im je i data drugoj, većoj farmi, priča Biljana, naglasivši da je ona bila jedina žena, pri tome samohrana majka, koja je aplicirala za zemlju u Prijedoru.

- Obrađivali smo parcelu od 200 dunuma, oduzeta nam je i data farmi koja ima veći broj grla. Imamo neke manje površine u svom vlasništvu i pod zakupom, te 8,5 hektara od resornog ministarstva. Ukupno je to oko 17 hektara, što je nedovoljno za proizvodnju i opstanak naše farme - kazala je Biljana.

Objasnila je da će, ako im neko ne pomogne, biti primorani da prodaju sve jer nema, kako kaže, osnova da diže kredit da bi prehranila stoku.

Jesenas su, priča ona, posijali manje zobi i pšenice, a ostatak zemljišta sačuvali su da posiju kukuruz za silažu, jer zrno i koncentrate kupuju.

Ova samohrana majka i njen sin istakli su da su sve repromaterijale do sada uspijevali nabaviti, ali usljed velikih poskupljenja više nisu u mogućnosti da to finansiraju.

- Kukuruz košta 0,84 KM po kilogramu, soja 1,40 KM, dok cijene zobi i ječma rastu skoro svakodnevno, a goveda sedmično troše više od tonu žitarica - kazali su oni i dodali da bi pašnjaci bili spas za njihovu farmu.

Radna snaga

Biljana i Danijel Pađan kažu da veliki problem predstavlja i radna snaga. Sve je teže, kako kažu, pronaći one koji žele raditi na zemlji, a dnevnice nema ispod 50 KM. Ipak, Danijel sa svojim društvom uspijeva završiti sve poslove na njivama.

- Posebno zahvaljujem svojim drugarima koji mi često pomažu na imanju - rekao je Danijel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana