Pašić Kula napaja Gornje Zaganoviće

S. M.
Pašić Kula napaja Gornje Zaganoviće

ROGATICA - Ideja stara više od 30 godina da se iz kaptaže izvorišta na Pašić Kuli višak izdašne vode dovede u Rogaticu i popravi vodosnabdijevanje u nekim prigradskim naseljima, tek ovih dana ušla je u realizaciju.

Zahvaljujući dogovoru, kakav nije mogao da se postigne u više pokušaja u periodu između Drugog svjetskog i posljednjeg rata, koga je nedavno  načelnik Rogatice Milorad Jagodić postigao sa žiteljima Pašić Kule, radnici komunalnog preduzeća “Vrela Seljani” započeli su radove na iskopu 800 metara dugog kanala i postavljanje vodovodnih cijevi.

Kako je istakao direktor “Vrela Seljani” Aleksandar Vukojičić, ovim zahvatom trajno će biti riješeno snabdijevanje vodom postojećih 25 domaćinstava Pašić Kule i Gornjih Zaganovića. Oni su, kako kaže, i do sada imali vodovod, ali sa malim količinama vode zbog čega su im česme većim dijelom godine, pogotovo u ljetnom periodu, bile suve.

- Na ovaj način, domaćinstva će imati dovoljno vode tokom cijele godine, a česme na samom izvorištu na Pašić Kuli će i dalje nuditi vodu slučajnom ili namjernom prolazniku na putu za Rogaticu - naglašava Vukojičić. Vodu iz izvorišta na Pašić Kuli do bazena na brežuljku Bandijera dopremaće potopna pumpa, a iz bazena ići će prirodnim putem potrošačima u Gornje Zaganoviće. Povratnom cijevi vodu će dobiti domaćinstva na Pašić Kuli kojima će se, zbog dotrajalosti stare mreže, uraditi nova sa priključcima za svako domaćinstvo.

Investitor ovog infrastrukturnog projekta je opština.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana