Partneri okreću leđa SDS-u zbog lažnih obećanja

Brane Radulović
Partneri okreću leđa SDS-u zbog lažnih obećanja

Prnjavor - Redovna osma sjednica Skupštine opštine Prnjavor, koja je održana danas, potvrdila je da se “topi” dosadašnja skupštinska većina.

Osnovan je novi Klub odbornika pod nazivom “Sedam plus”, u kome su po dva odbornika PDP-a Brano Žunić i Rodoljub Krasić i DP-a Miro Šikarac i Igor Suvajac, odbornici Pokreta za Prnjavor Miodrag Marjanović, nacionalnih manjina Branko Deket i SRS “Vojislav Šešelj” Milorad Kondić. Oni su do sada pripadali skupštinskoj većini, u kojoj je bilo 22 odbornika, odnosno svi osim sedam iz SNSD-a.

- Osnovali smo ovaj klub s namjerom da rad Skupštine konačno bude ozbiljan. Uz to, neophodno je da vodeća stranka SDS počne da ispunjava sve ono što nam je obećano na planu kadrovske raspodjele. Bilo je dovoljno vremena, rokovi su istekli 15. marta, pa smo prinuđeni da formiranjem novog kluba navedemo SDS na razmišljanje o potrebi poštovanja dogovorenih stvari - kaže član novog kluba Miro Šikarac.

Za prvog predsjedavajućeg Kluba imenovan je Igor Suvajac, koji ističe da im nije namjera da proizvode krizu u lokalnom parlamentu, nego da ih SDS počne ozbiljnije shvatati. On je istakao da ne isključuju mogućnost da izađu iz sadašnje većine “kada je u pitanju odlučivanje o pojedinim temama”.

S dodatnim problemima SDS, koja ima devet odbornika u Skupštini, suočava se i zbog “drugačijeg mišljenja” njihovog odbornika Branka Šikanića, koji je i u petak ukazao na neke propuste u pripremi i vođenju sjednice. Održao je lekciju svom stranačkom kolegi Borki Lukanoviću, predsjedniku Skupštine i sekretaru Skupštine Vojislavki Gatarić, ukazujući na “često kršenje Poslovnika Skupštine”.

- Ne možete se tako ponašati. Treba da ispravno radite, a ne samo da primate platu - poručio im je Šikanić.

Uzavrela međustranačka, odnosno politička situacija mogla bi u skorije vrijeme da ugrozi funkcionisanje dosadašnje većine, u kojoj je bilo 22, od 29 odbornika. SDS-u za sada su vjerni samo trojica članova “Kluba Kuba”, u kome su dvojica socijalista Ranko Vukajlović i Savko Tubak i odbornik DNS-a Bore Mitrić, ali Tubak kaže da se ni oni nisu “zakleli SDS-u na doživotnu vjernost”. SDS sa njima ima tek 12 od neophodnih 15 glasova za skupštinsku većinu.

Repriza

I prethodni saziv Skupštine opštine u Prnjavoru, koji je činio 31 odbornik, bavio se tokom cijelog mandata najčešće smjenama skupštinskih funkcionera, pa će ostati zabilježeno da je zvanje predsjednika Skupštine imalo čak šest odbornika.

 

                       

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana