Park u Gradišci postao megdan za okršaj vitezova

Milan Vujić
Park u Gradišci postao megdan za okršaj vitezova

Gradiška - Gradski park u Gradišci juče je vrvio od razdraganih mališana, ali i starijih građana koji su na nekoliko časova "otputovali" u srednji vijek i uživali gledajući uzbudljive viteške borbe.

Na stotine posjetilaca tamo je imalo šta da vidi, od mačevanja do gađanja kopljem i strijelom, a mogli su da čuju i zanimljive priče o prohujalim vremenima. Nakon toga učenici su se mačevali replikama mačeva od pjene i stiropora, a neki od njih su učestvovali i u školi heraldike, gdje su im predstavljeni razni simboli i grbovi.

Riječ je o Prvom viteškom festivalu u Srpskoj koji je, povodom Međunarodnog dana muzeja, organizovao Zavičajni muzej Gradiška.

Odjeveni u srednjovjekovnu vitešku odjeću i oklope, vježbe su izvodili članovi Udruženja "Beli orlovi" iz Beograda.

Posebno oduševljenje djece izazvale su borbe vitezova u odorama Kotromanića i Nemanjića, te gađanje lukom i strijelom. Član Udruženja "Beli orlovi" Bojan Tasić rekao je da se ovo udruženje, između ostalog, bavi očuvanjem starih srednjovjekovnih  vještina mačevanja i streličarstva, te  zanata kao što je kovački, izradom oklopa i odjeće od kože, drveta i metala. Da su djeca najbolja publika, potvrdio je i član Streličarskog kluba RS Ranko Bujić, koji je i prvi srednjovjekovni vitez - streličar u BiH i član viteškog reda "Čuvari koplja svetog Georgija".

- Na ovaj način podučavamo mlade šta je istorija i dokle ona seže - rekao je Bujić koji uskoro ide u Rumu gdje će biti proglašen i srpskim vitezom. Zanimljivo je da Bujić zajedno sa suprugom nastupa na srednjovjekovnim renesansnim viteškim festivalima i takmičenjima u Evropi.

V.d. direktora Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović istakao je da je u planu da Viteški festival u Gradišci postane tradicionalni, regionalni pa čak i međunarodni festival i karakteristična manifestacija.

- "Beli orlovi" godinama izrađuju srednjovjekovno oružje i oklope, te prezentuju viteške borbe širom Evrope. Ideja je da Viteški festival obuhvati i obilaske kulturnog nasljeđa opštine Gradiška i prikaz starih zaboravljenih zanata i vještina sa ovih prostora - kazao je Vujinović.

Takmičenja

Udruženje "Beli orlovi" imao oko 40 aktivnih članova u Beogradu i još oko 60 članova u drugima gradovima Srbije.

Neki od njih su u reprezentaciji Srbije u ful-kontakt borbama u oklopima, učestvuju na takmičenjima u Evropi, a na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Barseloni došli su do osmine finala takmičenja u ful-kontakt borbama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana