Parastos za žrtve ustaških zločina na Rašće brdu

Srna
Parastos za žrtve ustaških zločina na Rašće brdu

KOTOR VAROŠ - Na Rašće brdu kod Kotor Varoša danas je obilježeno 78 godina od stradanja 20 boraca Narodnooslobodilačkog rata /NOR/ i civila koje su ubile ustaše 1942. godine.

Parastos za žrtve fašističkog terora služio je protonamjesnik popovački Borko Đurđević, koji je rekao da su na ovom mjestu u aprilu 1942. godine ustaše izvršile najveći zločin na području tadašnjeg kotorvaroškog sreza nad zarobljenim borcima NOR-a i nedužnim civilima.

“U zločinu je stradalo devet boraca NOR-a i 54 stanovnika iz Tovladića, Lipovca i Podosoja, od kojih je 20 sahranjeno u spomen-kosturnicu”, naveo je Đurđević i poručio kako nikada ne treba zaboraviti žrtve koje su se borile za vjeru pravoslavnu.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan istakao je da sjećanje na ovaj događaj treba da ukazuje mlađim pokoljenjima da se prošlost ne smije zaboraviti.

“Ovdje smo da pokažemo da se sjećamo i pamtimo ovu žrtvu koja je ogromna i koja je pokazala koliko su narodi ovdje slobodoljubivi i vole pravdu, a naša je obaveza da tekovine antifašizma i civilizovanog svijeta baštinimo”, poručio je Sakan.

Polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća i služenjem parastosa stanovnici susjednih opština Čelinac i Kotor Varoš odali su poštu žrtvama.

Obilježavanje su organizovale Opštinska boračka organizacija Čelinac i organizacija SUBNOR-a iz Kotor Varoša.

Osim predstavnika ovih organizacija i Sakana, vijence na Spomen-kosturnicu položili su zamjenik načelinka opštine Čelinac Milijana Topić i potomci stradalih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana