Parastos za 33 srpska borca zvjerski ubijena na Banj brdu

Srna
Foto: Srna

BIJELjINA- Na bijeljinskom gradskom groblju Pučile služen je parastos za 33 srpska borca Druge majevičke brigade koje su na današnji dan 1993. godine na Banj brdu, dok su branili svoja ognjišta, zvjerski ubile muslimanske snage.

Na spomenik poginulim borcima tuzlanske regije položeni su vijenci. Ratni komandant bataljona i načelnik Štaba Druge majevičke brigade pukovnik Jovica Marković podsjetio je da su na današnji dan prije 28 godina na Majevici poginula 33 borca Prvog pješadijskog bataljona, 32 su ranjena, a 10 zarobljeno i odvedeno u Tuzlu.

Za njihova mučenja u zatvorima, kao i za zvjerstva počinjena nad srpskim borcima na Banj brdu, Marković je napomenuo da niko nikada nije odgovarao. Stradali su, istakao je, samo zato što su branili svoju slobodu, teritoriju i vjeru, želeći da ostanu svoji na svome.

“Toga dana neprijatelj je u ranim jutarnjim časovima uspio da prodre u dubinu rejona odbrane Prvog pješadijskog bataljona, da napadne pozadinske jedinice, vod minobacača i komandu bataljona. Zahvaljujući brzoj intervenciji snaga iz dubine, odnosno sadejstvu snaga brigade, te Garde Panteri, uspjeli smo da zaustavimo neprijatelja i da u 18.00 časova uspostavimo sve elemente borbe kako bataljona tako i brigade”, rekao je Marković.

On je dodao da je to učinjeno uz velike gubitke boraca koji su svoj život položili za Republiku Srpsku.

Marković je ponovio da su 15. maj 1945. i 21. april 1993. godine datumi najvećeg stradanja Srba na području opštine Lopare. Miodrag Stevanović, predsjednik gradske Boračke organizacije, koja je oranizovala pomen, napomenuo je da se na današnji dan 1993. godine dogodila jaka ofanziva neprijatelja i da su za samo nekoliko časova život izgubila 33 borca Druge majevičke brigade.

On je dodao da je na Pučilama podignut spomenik u čast boraca sa područja Tuzle koji su život izgubili u periodu od 1992. do 1995. godine.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je će doprins koji su borci dali na Banj brdu, gdje su 33 položila živote za Republiku Srpsku, svake godine obilježavati, te istakao da je to obaveza budućih generacija da nikada ne zaborave kolika je cijena plaćena za Srpsku.

Obilježavanju 28 godina od pogibije 33 borca na Banj brdu, uz poštovanje epidemioloških mjera, prisustvovale su porodice stradalih, saborci i prijatelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana