Parastos na Lipi za stradale Srbe iz pet opština

Srna
Parastos na Lipi za stradale Srbe iz pet opština

Brod - U okviru manifestacije "Dani Lipe na Vučijaku" danas je u Crkvi Svetog Jovana Vladimira u mjestu Lipa služen parastos i položeni vijenci na spomen-obilježje za stradale srpske borce i civile sa područja Broda, Doboja, Dervente, Vukosavlja i Modriče u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić rekao je da je ovo veoma važan dan za sve stanovnike ovog područja.


"Prije 24 godine veliki broj boraca i civila dao je svoje živote za očuvanje naše Republike Srpske, a na Lipi su vođene neke od najvažnijih borbi", naglasio je Jovičić.

Budući da se mjesto Lipa nalazi na dodirnoj tački opština Brod, Modriča, Derventa, Doboj i Vukosavlje, proteklih godina ova manifestacija organizovan je u saradnji tih opština, a dogovoreno da od sada svake godine druga opština bude domaćin.

Za prvog domaćina izabrana je opština Brod, koja je bila organizator i pokrovitelj manifestacije u saradnji sa opštinskom Boračkom organizacijom.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić rekao je da je Boračka organizacija Brod ove godine imala veliku čast da bude domaćin i organizator ovog važnog događaja koji ima veliki značaj za srpski narod.

Ove godine iz pravca Broda dvije grupe građana uputile su se prema Lipi putem marša egzodusa. Prva grupa od oko 300 građana prešla je marš "Putevima prvog egzodusa Srba u BiH" u dužini od 10 kilometara, a u drugoj grupi 40 maratonaca i biciklista su učestvovali u maratonu dugom 27 kilometara.

Nakon službenog dijela programa, organizator je pripremio ručak za više od 500 građana i gostiju iz drugih opština.

Osim domaćina, manifestaciji su prisustvovali i predstavnici okolnih opština, opštinskih boračkih organizacija, te velikog broja udruženja građana.

Dvodnevna manifestacija "Dani Lipe na Vučijaku" započela je juče služenjem parastosa kod spomen-obilježja u Podnovlju i paljenjem tradicionalne "Vučijačke vatre".

U okviru manifestacije održan je kulturno-umjetnički program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana