Pandemija nije usporila investicije u Srpcu

Anita Janković Rečević
Pandemija nije usporila investicije u Srpcu

SRBAC - Iako je pandemija virusa korona zaustavila privredne i društvene aktivnosti i ispraznila opštinsku kasu u Srpcu, u ovoj lokalnoj zajednici su odlučni da pokušaju realizovati sve planirane infrastrukturne projekte u iznosu od 4,2 miliona KM.

Razlog za optimizam vide u donacijama republičkih institucija i međunarodnih fondova uz čiju pomoć su već okončali polovinu od najavljenih 13 projekata za ovu godinu.

Jedan od njih je asfaltiranje lokalnih puteva i ulica u dužini od 3,2 kilometra. Radovi su nedavno privedeni kraju, a koštali su oko 410.000 KM, od čega je najveći dio sredstava obezbijedila Vlada RS.

- Novi asfalt položen je na putu u Srđevićima, na lokaciji Nuždića obala, a završena je i rekonstrukcija dionice puta od Donjih Srđevića do Ćukala. Mještani ovih sela su veoma zadovoljni ovim radovima jer smo kvalitetnim putem povezali jugoistočni i jugozapadni dio opštine - rekao je načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević.

On dodaje da je rekonstruisan i dio puta u Glamočanima, a sanirane su i gradske ulice Vase Pelagića i Zmaj Jovina koje su bile među rijetkima u Srpcu sa makadamskim putem.

Među najavljenim projektima je i sanacija objekata Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” za šta je Ministarstvo prosvjete i kulture izdvojilo 76.000 KM.

Direktor škole Slavko Dragosavljević kaže da je započelo asfaltiranje parkinga kod centralne škole u Srpcu, a zatim slijedi rekonstrukcija krova na školi u Nožičkom i nabavka 240 stolica i 105 klupa.

- Krenuli smo značajnije u obnovu područnih škola. U posljednjih godinu dana smo asfaltirali školsko igralište u Kobašu, sanirali krov na školi u Poveliču i rekonstruisali potporni zid kod škole u Kaocima koja je bila ugrožena zbog poplava, a uz to smo obnovili školski inventar. Planiramo radove i na školi u Novoj Vesi. Sve to činimo uz pomoć Vlade RS i drugih donatora - rekao je on.

U fazi realizacije je još nekoliko projekata u Srpcu, poput sanacije tribina igrališta za male sportove kod srednjoškolskog centra, rekonstrukcije vodovodne mreže u centru grada, izgradnje društvenog doma u Razboju Ljevčanskom i dodjele 92 plastenika sa dodatnom opremom za mlade i žene.

Predsjednik građevinskog odbora za izgradnju doma u Razboju Ljevčanskom Jordan Kuvalja kaže da je u ovaj objekat do sada uloženo više od 200.000 KM, od čega je 146.000 KM obezbijedila Vlada Srbije uz posredstvo Vlade RS.

- Dom je već stavljen pod krov i očekujemo završetak radova do kraja godine. Najviše mu se raduju članovi folklornog ansambla Lijevče iz našeg sela koji ne mogu dočekati da posao privedemo kraju pa se često okupe u domu, a nerijetko povedu i kolo, pripremajući se za buduće nastupe - istakao je Kuvalja.

Završetku rekonstrukcije tribina na gradskom stadionu raduje se proslavljeni srbački sportista Branko Grahovac koji je član organizacionog odbora za pripremu gradskog turnira u malom fudbalu u Srpcu čija tradicija datira više decenija.

- Tribine se uveliko sređuju a prvi put u svojoj istoriji dobiće i sjedišta. Biće ovo istinski biser našeg grada koji će unaprijediti razvoj sporta i odajem priznanje načelniku opštine Mlađanu Dragosavljeviću što je pronašao način da realizuje investiciju u ovim teškim trenucima - rekao je Grahovac.

Planom kapitalnih investicija su obuhvaćeni i sanacija javne rasvjete na gradskim ulicama, rekonstrukcija puta Studene vode u Kobašu, nabavka dodatnih plastenika putem IRB projekta, nastavak rekonstrukcije vrbasko-savskog nasipa i završetak rekonstrukcije Centra srednjih škola “Petar Kočić”.

Usporivač brzine

U sklopu Plana kapitalnih investicija izgrađen je i usporivač brzine kod Centra srednjih škola a sličan usporivač prošle godine je postavljen i kod vrtića “Naša radost”. Partner u realizaciji ovog projekta bila je Agencija za bezbjednost saobraćaja RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana