Pandemija nije ukrala radost Božića

Ljiljana Aleksić
Pandemija nije ukrala radost Božića

BANjALUKA, BIJELjINA - Strah zbog nepredvidive bolesti uvukao se u mnoge ljude, ali vjernici treba da se raduju Božiću uprkos lošim okolnostima i odbace sve što je negativno, prihvate pozitivno, uklone zlo i čine dobro, poručeno je sa svečanih misa katoličkim vjernicima koji su u petak u krugu porodice proslavili dan rođenja Isusa Hrista.

Pandemija virusa korona uticala je i na proslavu najradosnijeg hrišćanskog praznika, pa su tako na Badnje veče mise ponoćke u nekim crkvama služene u 20 časova umjesto u ponoć, a katolički vjernici nisu pružali ruku jedni drugima, što je inače obred nazvan “ruka pomirenja”.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, koji je u petak u katedrali Srca Isusova u Sarajevu služio božićnu misu, poželio je da svi katolici istinski prožive radost Božića, te pozvao ljude da budu bliži jedni drugima kako bi mijenjali svijet.

On je u propovijedi naveo da se savremeni čovjek udaljio od Boga i od samog sebe, poručivši da je upravo Božić prilika da se ljudi preispitaju, posebno u vrijeme pandemije virusa korona, koja je unijela strah.

- Božić je prilika da prepoznamo šta je Bog za nas učinio. Obnovio je naše dostojanstvo. Božić je divna prilika da se preispitamo - rekao je kardinal Puljić.

Vjernici katoličke vjeroispovijesti, poštujući epidemiološke mjere, okupili su se na svečanoj misi u katedrali Svetog Bonaventure u Banjaluci koju je predvodio biskup banjalučki Franjo Komarica.

Komarica je zahvalio vjernicima koji su uspjeli doći pozivajući ih da zajednički mole Božju zaštitu za one koji nisu u prilici da dođu, osamljene, bolesne, slabe i umiruće.

Župnik crkve Svetog Ante Padovanskog u Prnjavoru Vlado Lukenda poželio je da Božić bude dan unutrašnje radosti, mira i ljubavi u godini kada se praznik Isusovog rođenja slavi u okolnostima pandemije.

- Mnogo toga nam je ovog Božića uskraćeno, nema masovnih okupljanja, rukovanja, grljenja, što je tužna strana praznika, ali postoji i unutrašnje doživljavanje Božića, zbog čega su mnogi vjernici obavili čin ispovijedi i očistili svoju dušu - naglasio je prnjavorski župnik.

I katolički vjernici u Bijeljini su sa radošću dočekali praznik. U crkvi Prečistog srca Marijina na Badnje veče služena je misa ponoćka, a na Božić jutarnja misa.

- Ove godine u crkvi je bilo manje vjernika nego inače zbog pandemije i pridržavanja epidemioloških mjera. Bitno je da u srcu ima radosti. Želim svim vjernicima, ali i ljudima dobre volje sretan i blagosloven Božić, da Isus koji se rodio za nas donese mir i radost, optimizam i nadu u ova tmurna vremena - rekao je župnik Andrej Lukanović.

Vjernici su nakon misa praznik proslavili u domovima sa porodicom i nešto skromnijom trpezom.

- Nekada se više pripremalo, a sada malo skromnije u skladu sa situacijom. Na stolu je šunka, pečena ćurka, kolači i druga jela. Ipak poruka je ista. Treba biti čovjek, treba čovjeku pomoći. Zato se rodio Isus da bi nam otkupio grijehe - kaže Semberac Zdenko Babić.

Božić je praznik radosti i za djecu, a desetogodišnja Andrea Abel rado dolazi u crkvu.

- Za mene je Božić jako lijep dan i rado prisustvujem misama, ali danas je posebno i radujem se rođenju Isusa - rekla je ona.

Rimokatolički vjernici iz srednjeg Podrinja, odnosno katoličke Župe Srebrenica - Zvornik, dočekali su Božić po gregorijanskom kalendaru prisustvom misi u crkvi u Zvorniku. Župnik Franjo Ninić rekao je da se zbog malog broja vjernika božićna misa za ovu župu naizmjenično održava u Zvorniku i Srebrenici i ove godine je na red došao Zvornik.

- Ove godine zbog epidemioloških mjera misa je održana ranije, u 20 časova, umjesto u ponoć - rekao je Ninić.

Ko ima zdravlje, ima i nadu

Sveštenik Svešteničkog doma Sarajevo Miroslav Agostini u petak u Palama, gdje je u katoličkoj crkvi Svetog Josipa Radnika služena božićna misa za vjernike koji su dočekali Božić prema gregorijanskom kalendaru, naglasio da je Božić unutrašnji praznik duše, koji plijeni porukom opraštanja starih svađa i sukoba.

- Božić je praznik koji šalje poruku nove nade i budućnosti. Ko ima zdravlje, ima i nadu. A ko izgubi nadu, nema više ništa - poručio je Agostini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana