Pančićevom omorikom poslali poruku mira

R. Đ.
Pančićevom omorikom poslali poruku mira

Foča - Simboličnim postavljanjem putokaza i sadnjom Pančićevih omorika juče je u Nacionalnom parku "Sutjeska" na Tjentištu obilježen 22. april - Svjetski dan planete Zemlje.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić je rekla da je ovogodišnji moto manifestacije "Neka se dešavaju krupne stvari - zasadimo 7,8 milijardi stabala na planeti Zemlji - šta čekamo, počnimo odmah".

- Vidite da smo mi već počeli i zasadili Pančićevu omoriku u ovom jedinstvenom ambijentu i jednom od najljepših i najvećih parkova na prostoru bivše Jugoslavije - rekla je Golićeva i dodala da je Pančićeva omorika simbol mira.

Ambasador SAD u BiH Morin Kormak je istakla da je Sutjeska jedan od najljepših nacionalnih parkova u BiH i dodala da je očarana jedinstvenom prirodom i kulturno-istorijskim vrijednostima ovog kraja.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana planete Zemlje u NP "Sutjeska" pod pokroviteljstvom američke ambasade studenti šumarskih fakulteta iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva i volonteri organizacije "Via Dinarika" markirali su staze na području parka i zasadili 88 sadnica.

Doktor Rade Dujaković zajedno sa učenicima Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" iz Banjaluke bio je dio obilježavanja Dana planete Zemlje na Tjentištu. Đaci su tako učestvovali u školi u prirodi, a imali su priliku da se druže sa učenicima i volonterima iz cijelog svijeta.

Bila je to prilika za promociju knjige poezije desetogodišnje Doris Dujaković "Moji snovi: Na Zemlji mir na nebu svemir", koja se kroz poeziju dotakla ekoloških tema, kao i tema mira u svijetu i ljubavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana