Paljanka Nataša Lalović ponosna na učešće u TV kvizu “Znamo ruski!”: Udruženim snagama predstavljali Srpsku i Srbiju

Danijela Bajić
Paljanka Nataša Lalović ponosna na učešće u TV kvizu “Znamo ruski!”: Udruženim snagama predstavljali Srpsku i Srbiju

BANjALUKA - Spoznaja duha i jezika Rusije, sticanje novih prijatelja i promocija znamenitosti Republike Srpske i njenog naroda, samo su dio onoga što će sa snimanja kviza “Znamo ruski!” tamošnje TV stanice “Mir” ostati u sjećanju Paljanke Nataše Lalović, čiji je tim odnio pobjedu, a epizoda u kojoj je učestvovala ostvarila je rekordan broj pregleda.

Ova dvadesetsedmogodišnjakinja je student doktorskih studija na smjeru ruski i srpski jezik i književnost. U Rusiji je provela godinu dana, gdje je u okviru doktorskih studija radila istraživanje. U kvizu je učestvovala u timu sa još dva studenta iz Srpske i Srbije.

TV stanica “Mir”, koja emituje kviz “Znamo ruski!”, kontaktirala ih je, započinje priču Lalovićeva, putem Predstavništva Republike Srpske u Rusiji i tražila kontakte studenata koji se trenutno nalaze u Moskvi, a koji bi predstavljali mjesto ili univerzitet odakle dolaze. 

- Zadovoljstvo mi je bilo da predstavljam Srpsku. Svaku pauzu na snimanju emisije koristila sam da ispričam nešto lijepo o našoj Republici. Nas troje smo udruženim snagama predstavljali Srbe - kazala je Lalovićeva i dodala da su pitanja bila takva da se nisu mogli pripremiti za kviz.

Da bi otprilike vidjeli kako to izgleda, mogli su samo da pogledaju neke prethodne emisije.

- Odgovore na pitanja mogli su znati samo oni koji su mnogo vremena proveli u Rusiji ili su baš upoznati sa njihovom kulturom. Bilo je veoma uzbudljivo. Mi smo imali najviše sreće u prvom krugu kad su bila kratka pitanja i tada smo već uzeli prednost u odnosu na drugu ekipu, odnosno predstavnike MGU univerziteta, a oni su bili iz Njemačke, Japana i Slovenije - istakla je Lalovićeva i dodala je da su emisiju koja traje 30-ak minuta snimali četiri časa. Najveći izazov, priča ona, bio je to što, kad neko pogriješi na težem pitanju, u mjestu stoji tri sljedeća koraka.

- Ova emisija se emituje nekoliko godina, a u septembru, kad je godišnjica, pozvali su sve ekipe koje su ikad učestvovale da ponovo dođu na snimanje specijala. Međutim, zbog virusa korona niko od nas nije u Rusiji, tako da ne vjerujem da ćemo imati predstavnika - kazala je Paljanka, kojoj je učešće u ruskom kvizu dalo vjetar u leđa da učestvuje i u drugim sličnim emisijama jer, osim što se stiču nova prijateljstva, ponešto se i nauči.

Ono što će joj posebno ostati u sjećanju sa snimanja jeste momenat kada su, kako kaže, odmah znali odgovor na pitanje, ali su zbog snimanja morali da se dogovaraju desetak minuta, pa su imali vremena da smišljaju neke šale.

- Jedan od kolega je u jednom momentu rekao: “Kad budem davao konačan odgovor, još ću da kažem pluralija tantum, pa da ispadnem pametan.” Nama je to toliko bilo smiješno, i sada kad se sjetim, odmah prsnem u smijeh - ispričala je za kraj Lalovićeva.

Zahvalnost

Rukovodstvo TV i radio kompanije “Mir” uputilo je pismo zahvalnosti Predstavništvu Republike Srpske zbog saradnje i podrške u organizaciji učešća predstavnika Srpske u emisiji.

- Emisija predstavlja socijalni projekat koji ima za cilj jačanje prijateljskih odnosa među zemljama. Drago nam je što imamo priliku da svoju publiku upoznamo sa stranim državljanima koji žive i rade u Rusiji, vole i uspješno uče ruski jezik. Tim Republike Srpske koji je učestvovao u kvizu nesumnjivo je uljepšao emisiju i pokazao odlično znanje ruskog jezika. Učesnici su bili sjajan primjer aktivne, kreativne i zainteresovane omladine - navedeno je u pismu rukovodstva televizije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana