Paljanin Miloš Lazarević za šahovskom tablom provodio dane i noći

Sreten Mitrović
Paljanin Miloš Lazarević za šahovskom tablom provodio dane i noći

Rogatica - Iako gazi desetu deceniju, Paljanin Miloš Lazarević još za svoju dušu i na izazov prijatelja igra šah i pobjeđuje i znatno mlađe igrače.

Dokazao je to i na nedavno održanom Memorijalnom šahovskom turniru “Ratomir - Rato Brkić” u Rogatici, gdje je osvojio 17. mjesto u konkurenciji 26 šahista ovog dijela Republike Srpske.

Koliki je to uspjeh i kakav je on šahista pokazuje podatak da je osvojio četiri poena, dok je prvak na ovom turniru fide majstor Vladimir Bilić iz Višegrada osvojio 7,5, a drugi fide majstor Lazar Stavnjak iz Čajniča šest poena. 

- Šah je sport kojem sam u životu posvetio najveći dio svog slobodnog vremena. Još kao dijete imao sam priliku da gledam kako drugi, stariji od mene, igraju ovu igru i ja sam vrlo brzo počeo sjedati za šahovsku tablu. U početku sam igrao sa vršnjacima, a onda i sa znatno starijim šahistima i evo sve do sada - priča starina Miloš, penzioner koji je kao pravnik penziju stekao u Poslovnoj jedinici PIO na Palama.

Nekada je, kaže, odgađao važne poslove da bi zadovoljio strast prema šahu.

- Nerijetko je to išlo i nauštrb vlastitog džepa, ali ja sam time jačao živce i zadovoljavao dušu. Za šahovskom tablom provodio sam dane i noći, pobjeđivao starije i mlađe šahiste - priča Lazarević.

Kada je stekao titulu majstorski kandidat Miloš se ne sjeća. Bilo je to davno, u onom vremenu kad je šah bio vrlo popularan i imao brojne pristalice. Otuda i činjenica da je, kako reče, malo mjesta i takmičenja gdje nije igrao, pobjeđivao i gubio.

- U Rogatici je održan 36. memorijalni turnir, a ja sam na njemu učestvovao najmanje 15 puta - rekao je Lazarević.

Miloš pamti dosta svojih nastupa na različitim takmičenjima. Ipak, izdvaja učešće na međunarodnom Festivalu šaha u Vrnjačkoj Banji 1966., na kojem je uspješno branio boje BiH i svog matičnog kluba Romanija sa Pala.

- To su za mene nezaboravne partije i uvijek su bile podstrek za dalje igranje i usavršavanje. Zbog toga žalim ovovremenske generacije koje zbog mobilnih telefona, navodno pametnih, televizije i interneta sve manje igraju šah. To je velika šteta jer šah razvija intelekt, a ova moderna sredstva ga sputavaju - istakao je djed Miloš.

 

Fudbal

Miloš Lazarević se u mladosti bavio i drugim sportovima, posebno fudbalom. I tu je imao dosta uspjeha igrajući za paljansku Romaniju, ali šah je bio i ostao prva ljubav i njemu je posvećivao najviše slobodnog vremena.

- Prednost šaha nad mnogim drugim sportovima je u tome što se može igrati u svako doba dana i noći i u bilo kojim uslovima. Dovoljne su jedna šahovska garnitura, dvije stolice i jedna štokrla i eto ringa. Na njemu sam uvijek bio spreman, makar unaprijed znao da je protivnik bolji i da ću biti matiran - rekao je ovaj zaljubljenik u šah.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana