Palili korov pa zapalili kamion, repromaterijal i pomoćne objekte

Srna
Foto: Vatrogasci Prijedor - "Fejsbuk"

PRIJEDOR- Na području Prijedora, Novog Grada, Oštre Luka i Krupe na Uni tokom vikenda je izbilo devet požara usljed paljenja korova i niskog rastinja, u kojima nije bilo povrijeđenih, ali je prouzrokovana veća materijalna šteta, saopšteno je danas iz Policijske uprave Prijedor.

Požar se u Gaćanima kod Prijedora, prilikom paljenja biljnog otpada, proširio na privatno preduzeće i zahvatio repromaterijal i teretno vozilo, čime je počinjeno krivično djelo paljevina.

U Novom Gradu je prilikom paljenja niskog rastinja požar zahvatio pomoćne objekte privatnog vlasništva, dok je u šest prijavljenih slučajeva na području Novog Grada, Oštre Luka i Krupe na Uni požar zahvatio šumske parcele.
Iz Policijske uprave Prijedor apelovali su na građane da spaljivanje korova i drugog gorivog materijala obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati.

Banjalučka policija uhapsila je lice čiji su inicijali B.K. jer je pijano palilo korov i nisko rastinje, ali se vatra proširila.

Uhapšeni je počinio krivično djelo izazovanje opšte opasnosti juče kada je palio korov i nisko rastinje, a vatra se proširila na pomoćni objekat i voćnjak različitih vlasnika, te prijetila da zahvati vikendicu.

Kod B.K. je utvrđeno 1,66 promila alkohola u krvi.

Požar je lokalizovala Vatrogasna brigada Banjaluka, a o događaju je obaviješten dežurni tužilac banjalučkog

Okružnog javnog tužilaštva, saopšteno je iz policijske uprave u ovom gradu.

Tokom vikenda na području ove uprave evidentirana su 32 požara suve trave i niskog rastinja, bukove šume i borića, a koji su se proširili i zahvatili pomoćne objekte i voćnjake, pri čemu je pričinjena šteta.

Iz Policijske uprave Banjaluka pozvali su građane da prilikom obavljanja proljećnih radova na uređenju imanja, spaljivanje korova i drugog gorivog materijala obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati.

Iz Policijske uprave upozorili su da su lica koja pale vatru na otvorenom obavezna vatru držati pod nadzorom, te ugasiti ostatke nesagorenih materija kako bi bilo spriječeno eventualno raznošenje i nekontrolisano gorenje i požar, a posebno u blizini šumskih kompleksa i zasada.

U saopštenju se napominje da je Zakonom o zaštiti od požara, kao jedna od obaveznih mjera zaštite požara, zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre, jer im u suprotnom slijedi novčana kazna od 100 do 1.000 KM.

-Policija će i u narednom periodu preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja su izazvala požar i time ugrozila živote i zdravlje ljudi, te pričinila materijalnu štetu - navodi se u saopštenju.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana