Pali snopovi vrijedni 66,7 miliona KM

Anita Janković-Rečević
Pali snopovi vrijedni 66,7 miliona KM

Banjaluka - Prinos pšenice od pet tona po hektaru, kojim se može pohvaliti većina ratara u RS, premašio je višegodišnji rod, a vrijednost požnjevenog hljebnog žita je oko 66,7 miliona maraka.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da su požnjevene količine premašile očekivanja te da poljoprivrednici mogu biti zadovoljni.

- U jesenjoj sjetvi prošle godine pšenica je bila zasijana na oko 43.550 hektara, a očekivala se proizvodnja od oko 187.226 tona. Poslije završetka žetve vidimo da je požnjeveno 221.356 tona što je znatno više od onoga što smo procijenili - rekli su u Ministarstvu.

Dodali su da je značajan broj proizvođača ostvario prinose i preko šest tona po hektaru.

- Pšenica je bila rodna naročito na području Bijeljine, Šamca, Modriče i Kozarske Dubice, pa tako veliki robni proizvođači bilježe prinose između sedam i devet tona po hektaru - naveli su u ministarstvu.

Očekuju da mlinsko-pekarska industrija otkupiti oko 40.000 tona, što je za oko 10.000 tona manje nego prošle godine.

- Trenutna cijena pšenice koju nude otkupljivači u Srpskoj je od 30 do 32 feninga po kilogramu zavisno od kvaliteta - rekli su u ministarstvu.

Dodali su da su podsticajne mjere za proizvođače hljebnog žita u RS među najboljima u regionu. 

- Iznos podsticaja je 500 KM po hektaru, što je više čak i u odnosu na Hrvatsku koja je članica EU i koja ratarima daje 185 evra - rekli su u Ministarstvu i istakli da je u RS iznos podsticaja gotovo osam puta veći nego u Srbiji.

Direktor preduzeća "Jelena" iz Kozarske Dubice Marko Vlajsević kaže da su prinosi na poljima ove firme bili daleko iznad prosjeka, dostigavši do osam i po tona po hektaru.

- Zasijali smo 55 hektara sjemenske i 95 hektara merkantilne pšenice i vrlo smo zadovoljni prinosima, a kvalitet je osrednji - rekao je Vlajsević.

On je dodao da se za dobar rod i kvalitet mora uložiti mnogo novca. 

- Razlog većih prinosa su novije sorte, poput graindora. Obavezno je i đubrenje tokom jeseni, a potrebne su i dvije prehrane na proljeće. Iako se u proizvodnju uloži mnogo, pšenica sve "vrati" i uz podsticaje od ministarstva to je poprilično unosan posao - kaže Vlajsević i dodaje da će njegova firma otkupiti oko 3.000 tona pšenice po cijeni od 30 feninga za kilogram za preradu u sopstvenom mlinu, ali i za izvoz u Tursku.

Podsticaji

U Ministarstvu poljoprivrede pojašnjavaju da su se za isplatu podsticaja za jesenju sjetvu pšenice 2016/17. godine prijavila 1.753 poljoprivrednika.

- Pravo na podsticaje ostvarilo je njih 1.662, u ukupnom iznosu od 2,13 miliona KM - rekli su u Ministarstvu i dodali da paore ove godine sljeduje i 200 KM podstica po hektaru zasijane pšenice. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana