Pale: Zaustaviti gradnju mini-hidroelektrane na riječi Prači

Srna
Pale: Zaustaviti gradnju mini-hidroelektrane na riječi Prači

PALE - Skupština opštine Pale usvojila je danas zaključak u kojem odbornici daju punu podršku da se zaustavi izgradnja mini-hidroelektrane "Kadino vrelo" na riječi Prači.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je novinarima nakon sjednice da je dobio ovlaštenja da preispita postupak izdavanja odobrenja za građenje, kako bi na najbolji mogući način našli odgovarajuće rješenje.

"U narednih 30 dana na posebnoj ili redovnoj sjednici biće dostavljene informacije o preduzetim aktivnostima kada je riječ o nastaloj situaciji u vezi sa izgradnjom mini-hidroelektrane. Takođe, raspravljaćemo i analizirati i druge potencijalne hidroelektrane koje mogu biti na teritoriji Pala", naveo je Jugović.

On je napomenuo da Skupština opštine ne može poništiti građevinsku dozvole i da je za odobrenje gradnje nadležno Odjeljenje za urbanizam, prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove, odnosno izvršna vlast.

Jugović je poručio da će građevinska dozvola biti poništena na način koji bude najmjerodavniji i najkorektniji, te naglasio da je najbitnija zaštita prirodnih bogatstava.

Što se tiče drugih lokacija za izgradnju mini-hidrocentrala na području Pala, Jugović je rekao da za određene objekte odobrenje izdaje resorno ministarstvo.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Siniša Lasica naveo je da su sve dozvole za izgradnju mini-hidrocentrale na riječi Prača izdate ranije vlasniku firme sa sjedištem u Beogradu, a da je podizvođač radova preduzeće sa Pala.

On je napomenuo da su Skupštini dostavljeni potpisi više od 4.000 stanovnika koji su protiv izgradnje mini-hidrocentrale. Šef Kluba odbornika SNSD-a Damjan Škipina rekao je da se očekuje da će u narednih 15 do mjesec dana biti zakazana posebna sjednica na kojoj će dobiti detaljnije informacije i biti upoznati o svim aspektima kada je riječ o izgradnji mini hidroelektrane Prače, kao i izgradnji drugih mini hidroelektarna na području opštine Pale.

Škipina je naveo da će pokrenuti inicijativu za izmjenu zakona kada je u pitanju subvencija mini hidrocentrala, jer to nije samo problem Pala nego i cijele Republike Srpske i BiH.

"Naše mišljenje je da, ako ne bude te subvencije od Vlade, da neće biti tolika zainteresovanost za izgrdanju mini hidrocentrala i da će na taj način, većim dijelom riješiti taj problem", mišljenja je Škipina.

Šef Kluba odbornika PDP-a Igor Tošić rekao je da zajedno sa klubom SDS-a podržava stopiranje gradnje mini hidroelektrane, te da očekuju da će načelnik poništi građevinsku dozvolu.

"Treba da se preispita situacija koliko je planirano još hidrocentrala da se gradi na teritoriji opštine Pale i na kojim rijekama. Mi na Skupštini treba da zaustavimo gradnju svih, a ako to nije u interesu, onda ugrožavamo izvorišta, prirodna bogatstva“, istakao je Tošić.

On je dodao da je u planu izgradnja još jedne mini hidrocentrale na rijeci Bistrici na lokalitetu Radonjići. Predstavnik Odbora Mjesne zajednice Podgrab za zaštitu rijeke Prača Novica Koroman rekao je da treba trajno spriječiti izgradnju mini hidroelektrane u Vrhprači, kao i na ostalim dijelovima vodotoka rijeke Prače.

"Treba pronaći pravi mehanizam kako to uraditi. Ne želimo da predlažemo način na koji će se to uraditi jer zato postoji izvršna vlast“, naveo je Koroman.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana