Palačinke i priroda očarali strance u Foči

Radmila Đević
Palačinke i priroda očarali strance u Foči

Foča - Prva "Palačinkijada" u opštini Foča okupila je na stotine domaćih i stranih gostiju koji su, osim u ovim poslasticama, uživali i u brojnim drugim turističko-rekreativnim sadržajima Nacionalnog parka "Sutjeska".

Slatka manifestacija, koja je priređena na bazenu sportsko-rekreativnog centra na Tjentištu učinila je mnogim posjetiocima dan nezaboravnim. Rusija, Amerika, Francuska, Singapur, Australija samo su neke od zemalja iz kojih sve više turista hrli na Tjentište. Iz godine u godinu otkrivaju nove sadržaje diveći se potencijalima Srpske. Priroda i dobri domaćini vraćaju ih u ove krajeve.

- Došao sam sa porodicom iz Moskve na godišnji odmor na Tjentište. Ovdje dolazim već nekoliko godina i uvijek se iznenadim onim što vidim i doživim. Evo, prvi put sam ovdje probao i palačinke. Dobre su, ukusne i lijepo osvježe na vrućinama - kaže turista Vječeslav Lebov.

Poslije više od dvije decenije u rodni kraj vratili su se brat i sestra Amir i Elma Ahmić. Amir je došao iz daleke Amerike, Elma iz Francuske.

- Srećan sam što sam ponovo ovdje. Osjećaj je divan, prija mi sve ovo - kaže Amir, a oduševljenje nije krila ni njegova sestra.

U delicijama su uživali i odrasli i djeca.

- Djevojčice su izabrale voćne palačinke u kombinaciji sa čokoladom, a ja sam poslušala njihov savjet - rekla je Milena Govedarica, koja je stigla iz Gacka zajedno sa dvije kćerke.

Desetogodišnja Minja Babić je kazala da jede palačinke sa eurokremom, šlagom, jagodama, jer ne može da se odluči samo za jedan fil. Njen recept su "prepisali" i drugi mališani.

Roze, zelene, žute, čokoladne palačinke mamile su posjetioce koji su u redovima strpljivo čekali okrepljenje.

- Dodali smo prirodne boje za kolače i tako dobili raznobojne palačinke. Klasična smjesa, ali je mamac u prelivu i dekoraciji, svježem voću, "oreo" keksu, čokoladi - otkriva kuvar Sanjin Njuhović.

Ko se poželio starinskih palačinaka sa šećerom, čekao je u redu kod kuvara Vjekoslava Kujundžića.

- To su starinski "seljački" palačinci sa šećerom, kojima su danas mnogi obradovali svoja nepca - kaže Kujundžić.

Zanimljivo je da je pred njegovim štandom bilo i mnogo turista. Da stranci obožavaju domaću kuhinju potvrdila je i grupa turista iz Singapura i Australije, kojima se najviše sviđaju mesne majstorije.

- Nismo željeli da propustimo restorane Sutjeske. Probali smo sve vrste mesa, piletinu, svinjetinu, teletinu. Pravi doživljaj je uživati u neobičnim ukusima, dobroj hrani i domaćinskoj atmosferi. Ovdje je prelijepa priroda, imate tako divno bogatstvo - rekao je Min Ju Fu iz Australije, kojeg smo sa grupom prijatelja zatekli u restoranu "Komlen".

Bazen

Nakon egzotičnih ukusa posjetioci osvježenje potraže u bazenu koji je nedavno uređen i obogaćen novim sadržajima. Promocija sportsko-rekreativnih sadržaja NP "Sutjeske" i jednog od najvećih bazena na ovim prostorima, kao i turizma bili su ciljevi prve "Palačinkijade".

- Iz godine u godinu sve je više i domaćih i stranih turista, svi naši smještajni kapaciteti su popunjeni. Grupe turista stižu iz Izraela, Dubaija, sa svih kontinenata, a u odnosu na isti period lani bilježimo rast broja gostiju za 15 odsto - rekao je direktor NP "Sutjeska" Dejan Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana