Pada rampa za raftere na Tari

Radmila Đević
Pada rampa za raftere na Tari

Foča - Fočanski rafteri više ne bi trebalo da imaju problema sa prelaskom granice na Šćepan Polju zbog čega su njihovi gosti, koji iz cijelog svijeta dolaze na rafting spustove, bili prinuđeni da satima čekaju kako bi iskusili sve popularniju avanturu.

Kraj problema trebalo bi da označi novi zakon o raftingu u Crnoj Gori u čijoj izradi učestvuju vlasti crnogorskih i fočanske opštine, koji bi trebao da bude usvojen do početka nove turističke sezone.

U Udruženju raftera u Foči kažu da su godinama muku mučili sa prelaskom granice na Šćepan Polju. Dešavalo se da dva do tri sata budu zajedno sa gostima kontrolisani, a nerijetko i kažnjavani.

- Prelazak granice je vrlo težak i bukvalno je zavisio od volje i raspoloženja lokalnog policajca. Ti problemi su i sada isti, možda blago umanjeni. To se loše odražava na imidž raftinga. Očekujemo da ćemo zakonom biti ravnopravno tretirani sa rafterima u Crnoj Gori i moći nesmetano prelaziti granicu - kaže predsjednik Udruženja raftera Foče Miroslav Davidović.

Načelnik Foče Radisav Mašić rekao je da su sa crnogorskim opštinama dogovorili da novi zakon o raftingu isto tretira raftere sa obje starne granice.

- Do sada to nije bila praksa, jer je u zakonu rijeka Tara tretirana kao unutrašnja, a ne kao granična rijeka. To će bitno promijeniti i položaj naših raftera koji više neće imati problema na graničnom prelazu - rekao je Mašić.

Sa crnogorske strane stiže potvrda da će procedura prelaska granice biti konačno pojednostavljena.

Put prema Šćepan Polju

Radisav Mašić podsjeća da su pokrenuli aktivnosti da bude djelimično obnovljen i put prema Šćepan Polju, ali i da bude urađen put desnom obalom Tare za raftere. U Udruženju raftera ističu da bi put desnom obalom Tare unaprijedio njihovu djelatnost.

- Za taj put je obezbijeđen projekat i sada je sve do institucija - rekao je Davidović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana