Pad proizvodnje, povećanje prodaje

Srna
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - U Republici Srpskoj je za proteklih devet mjeseci proizvedeno oko 1,42 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili manje za 5,2 odsto nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Najzastupljeniji u proizvodnji bili su trupci kojih je proizvedeno u masi od 466.335 metara kubnih od četinarskog i 253.565 metara kubnih od lišćarskog drveta.

U Srpskoj je za proteklih devet mjeseci prodato 1,46 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili za 1,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Na zalihama je na kraju posmatranog perioda registrovana masa od 158.476 metara kubnih raznih šumskih sortimenata.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da je ove godine ozbiljniji podbačaj u proizvodnji u šumarstvu u odnosu na izvršenje ovogodišnjeg plana proizvodnje i to u vrijeme kada je povećana potražnja.

"Podaci o prodaji govore da su njeni procenti pozitivni i da je očito da je iz postojećih zaliha ostvaren bolji rezultat u prodaji u odnosu na rezultate ostvarene u proizvodnji", naveo je Šinik.

On je naglasio da se kao uzrok slabije proizvodnje povezuje sa problemima kod kooperanata, odnosno kod privrednih subjekata koji vrše poslove sječe i privlačenja za potrebe "Šuma Srpske", a koji se susreću sa problemima koji se tiču radne snage, zastarjele mehanizacije, kao i što ne mogu pod povoljnijim uslovima nabavljati energente.

Šinik je rekao i da se postavlja pitanje kako obezbijediti održivost proizvodnog procesa za naredni period zbog aktuelne opšte situacije sa energentima, jer to utiče na poskupljenje proizvodnje.

"To će se prelivati kroz politiku cijena šumskih sortimenata, jer ako inputi budu na visokom nivou, moraće se nešto raditi sa cijenama", napomenuo je Šinik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana