Pacijente muče gužve i neljubazni medicinari

Dragana Orlović
Pacijente muče gužve i neljubazni medicinari

Banjaluka - Neljubaznost medicinskih sestara, problemi prilikom zakazivanja pregleda, gužve u laboratorijama i nestašica pojedinih lijekova najčešći su nedostaci na koje su ukazali pacijenti u domovima zdravlja u Srpskoj.

Puls pacijenata ispitan je anketom koju je Fond zdravstvenog osiguranja RS ove godine sproveo u čekaonicama domova zdravlja i ambulanti porodične medicine. Anketirano je u prosjeku po 50 osiguranika u manjim i oko 100 u većim domovima zdravlja. Oni su odgovarajući na niz pitanja, nastojali medicinskom osoblju da skrenu pažnju na segmente njihovog rada.

Za kvalitet usluga najvišu ocjenu - peticu dali su domovima zdravlja Banjaluka, Gradiška, Bratunac, Bileća i Ljubinje. S druge strane, najlošije su ocijenili domove zdravlja Krupa na Uni, Istočno Sarajevo, Pale, Novo Goražde i Rogatica.

U Fondu zdravstva su naveli da je na pitanje o zadovoljstvu odnosom ljekara prema pacijentima prosječan procenat negativnih odgovora u svim domovima zdravlja bio tri odsto. U slučaju medicinskih sestara broj negativnih odgovora u prosjeku je iznosio 4,5 odsto.

Pomoćnica direktora za medicinska pitanja Doma zdravlja Banjaluka dr Nevena Todorović kaže da su zadovoljni što su od pacijenata dobili najviše ocjene.

- Svi zdravstveni radnici doprinijeli su tome da dobijemo peticu. Naš menadžment konstantno nadzire radnike i analiziramo prijave pacijenata na ponašanje medicinskog osoblja bez obzira na to da li je riječ o pritužbama, pohvalama ili prijedlozima - kazala je Todorovićeva.

Naglašava da je svaki prijedlog pacijenata izuzetno važan, jer su oni ključni u poboljšanju rada ustanove. Jedino što ih muči jeste veći priliv pacijenata kod porodičnih ljekara.

- Pritisak na porodičnu medicinu je veliki zbog potreba građana, pa tu dolazi do nezadovoljstva, poput dužeg čekanja. Prosjek pacijenata koje doktori dnevno pregledaju je 60, a normativni standard je 28 - objašnjava Todorovićeva.

Čelnici slabije ocijenjenih ustanova nisu bili raspoloženi za komentarisanje rezultata ankete. Među njima je i direktorica Doma zdravlja Krupa na Uni Marijana Jandrić-Kočić, koja kaže da su ankete pacijenata interna stvar i da ne treba da budu tema interesovanja medija.

Promjena ljekara

Nezadovoljstvo tretmanom u zdravstvenim ustanovama je uz preseljenje na novu adresu najčešći razlog zbog kojeg svake godine hiljade stanovnika promijeni porodičnog ljekara.

Veliki je broj i onih koji ne žele navesti razloge zbog kojeg su se odlučili da izaberu drugog ljekara porodične medicine, pedijatra ili ginekologa. U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da su porodičnog doktora lani promijenila 21.284 pacijenta, dok je u 2014. godini preregistraciju zatražilo čak 30.000 građana.

Najbolje ocijenjeni domovi zdravlja

- Banjaluka

- Gradiška

- Bratunac

- Bileća

- Ljubinje

Najlošije ocijenjeni domovi zdravlja

- Krupa na Uni

- Istočno Sarajevo

- Pale

- Novo Goražde

- Rogatica

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana