Ozrenci traže otkrivanje vandala

Srna
Ozrenci traže otkrivanje vandala

Petrovo - Nekadašnji stanovnici srpskog naselja Gornji Rakovac u federalnoj opštini Maglaj zatražili su od Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Policijske stanice Maglaj da što prije pronađu i sankcinišu vandale koji su početkom marta oskrnavili nekoliko spomenika na srpskom pravoslavnom groblju Vidakovići u Gornjem Rakovcu.

Rakovčani, koji su protjerani sa svojih ognjišta 1995. godine, poručili su da se ni po koju cijenu neće odreći svoje zemlje i groblja u koje su od 18. vijeka sahranjivani njihovi najmiliji.


Nekadašnji mještani ovog ozrenskog sela okupili su se danas na čišćenju groblju Vidakovići.

Borka Vaskrsić kaže da je u prvoj polovini marta, kada je došla na zadušnice, zatekla oskrnavljene spomenike.

"Koliko god se trudili da nam nanesu što više boli - neće. Misle nas pokolebati i otjerati sa naše zemlje", rekla je Vaskrsićeva.

Ona je poručila da će Srbi, protjerani iz Gornjeg Rakovca, i dalje obilaziti svoje pokojnike.

"Nema odustajanja, ovo je moja djedovina i očevina, ovdje su moj brat, baka i moji preci i tu će u miru počivati dokle god budem živa", poručila je Vaskrsićeva.

Slađana Nikolić rekla je Srni da bez obzira na sve pritiske i vandalizam nikada i nikome neće prodati svoju zemlju u Gornjem Rakovcu. "Ako prodam zemlju prodaću i grobove najmilijih", kaže Nikolićeva.

Momčilo Pijunović smatra da je riječ o neviđenom vandalizmu koji normalan čovjek ne može da shvati. "Ovim činom naši najmiliji su po drugi put umrli i po drugi put ubijeni, a vandali im ne daju ni da u svojim grobovima mirno počivaju", rekao je Pijunović.

Ovom nekadašnjem mještaninu Gornjeg Rakovca nekoliko puta je devastirana rodna kuća koju u ovom mjestu pokušava da obnovi.

"Rušenjem kuća i devastiranjem groblja neće spriječiti naš povratak u rodno selo do koga će doći kad-tad", poručio je Pijunović.

Mještani kažu da su selo obilazile i donacije, a da je jedina donacijom obnovljena kuća prodata Bošnjaku.

Prije rata u Gornjem Rakovcu je živjelo 200 stanovnika, a poslije rata u selo se niko nije vratio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana