Oživljavaju selo sadržajima za djecu i mlade

Dejan Jovičić
Foto: Dejan Jovičić

SRBAC - Više od 50 djece iz srbačkog sela Srđevići u podnožju Motajice dobiće bolje uslove za igru i rekreaciju izgradnjom društvenog doma i sportsko-rekreativno-terapijskog centra, u čiju izgradnju je uloženo više od 430.000 KM.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević rekao je da se novi dom, čija je površina 300 kvadratnih metara, gradi sredstvima Vlade Republike Srpske, a u toku je druga faza ovog projekta u okviru koje se postavljaju stolarija i pločice, radi elektro i vodoinstalacija i fasada.

- Po završetku radova mještani, a naročito mladi, imaće na raspolaganju veliku salu za kulturne i sportske sadržaje i prostorije predviđene za ambulantu i rad mjesnog ureda. Veoma je važno da djeci iz ovog sela omogućimo kvalitetne sadržaje za provođenje slobodnog vremena, što do sada nisu imali - rekao je Dragosavljević i dodao da je u ovu investiciju uloženo oko 382.000 KM.

U blizini doma nalazi se i sportsko-rekreativno-terapijski centar čija izgradnja je finansirana kroz projekat "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH - faza 2", koji realizuje Savez opština i gradova Republike Srpske uz podršku vlade Švajcarske i UNDP-a BiH.

Koordinator projekta za opštinu Srbac Milorad Lepir rekao je da centar raspolaže terenom za odbojku, dječijom igraonicom, stazom za terapijsko jahanje i multifunkcionalnom nadstrešnicom, a uređene su i staze za pješake.

- Srbac je jedna od četiri lokalne zajednice u BiH, i to dvije u Republici Srpskoj i dvije u FBiH, kojoj su odobrena grantovska sredstva za realizaciju projekata koje su kandidovale mjesne zajednice. Ukupno je konkurisalo 20 lokalnih zajednica, a projekat opštine Srbac ocijenjen je kao najbolji sa ostvarenih 97,5 odsto postavljenih kriterijuma - rekao je Lepir.

 

Od strane UNDP-a i vlade Švajcarske obezbijeđeno je 25.000 KM, lokalna uprava je izdvojila 24.000, a mještani su svojim radom, koji se odnosio na krčenje i pripremu terena, učestvovali sa 6.000 KM.

Lepir dodaje da su izgradnjom centra i društvenog doma mještani dobili lijep kompleks koji će poboljšati njihov društveni život, odnosno stvoriti bolje uslove za okupljanja i druženja.

- Namjena sportskog centra je, prije svega, opremanje terena za terapijsko jahanje, a dimenzije odgovaraju i propisima konjičkog sporta, tako da će se ovdje moći održavati i konjička takmičenja - istakao je Lepir.

Novoizgrađene objekte nedavno je obišla i ministarka finansija RS Zora Vidović koja kaže da je Vlada Srpske opredijeljena da ulaže u ovakve i slične projekte u ruralnim sredinama.

- Društveni dom će biti koristan jer će imati više namjena, a sportski centar je takođe važan, što potvrđuje da su ga mještani kandidovali i usvojili na forumu građana. Vlada Republike Srpske je pokazala da joj je cilj održati sela u životu i omogućiti im perspektivu, što se naročito pokazalo u Srpcu, gdje su sela postala mnogo življa - istakla je Vidovićeva.

Opstanak

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Srđevići Rade Gudalović kaže da je od oko 50 djece, koja žive u Gornjim i Donjim Srđevićima, njih oko 30 mlađe od deset godina.

- Dok ima djece, biće i opstanka našeg sela i stvaranjem uslova da se više bave sportom i rekreacijom omogućićemo njihov pravilan rast i razvoj - rekao je Gudalović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana