Otvoreni “Petrovdanski dani”

Srna
Otvoreni “Petrovdanski dani”

SREBRENICA - Tradicionalna memorijalna manifestacija “Petrovdanski dani”, koja se organizuje u znak sjećanja na veliko srpsko stradanje na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, otvorena je večeras u Kulturnom centru u Srebrenici.

Manifestaciju je otvorio i blagoslovio protojerej Aleksandar Mlađenović, koji je rekao da pamćenje i poštovanje žrtava i događaja iz posljednjeg rata i prenošenje istine, odnosno narativa o stradanjima Srba u borbi za slobodu i Republiku Srpsku, kao i slobodarsku borbu u 20. vijeku na mlađe naraštaje jedino garantuje da žrtve neće biti zaboravljene i da se stradanje neće ponoviti.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da se žrtve moraju pamtiti i da se ne smije zaboraviti i omalovažiti njihov doprinos stvaranju Republike Srpske, koja je jedini garant slobodnog života Srbima sa lijeve strane Drine.

Prije zvaničnog otvaranja manifestacije počeo je memorijalni turnir u malom fudbalu.

Počeo je i dio kulturnog programa promocijom romana “Jagma” Senahida Nezirovića u kojem autor iznosi svjedočenje o ubistvu njegovog profesora Špire Matijevića i njegovog sina Gorana na početku rata i etničkom čišćenju srpskih naselja oko Tuzle i Lukavca kao što je Smoluća i drugi.

Održano je i književno veče na kojem su o svojim djelima govorili pisci Vladimir Kecmanović i Slaviša Pavlović.

Nakon otvaranja “Petrovdanskih dana” prikazan je dokumentarni film “Zločin bez kazne - stradanje Srba u srednjem Podrinju”, kao podsjećanje na zločine koje su muslimanske snage iz Srebrenice predvođene Naserom Orićem počinile nad srpskim stanovništvom u ovoj opštini upadajući u srpska sela, ubijajući i uništavajući sve što je srpsko.

Ova petodnevna manifestacija održava se pod sloganom “29 godina zločina bez kazne” i nastavlja se sutra tradicionalnom humanitarnom akcijom dobrovoljnog davanja krvi, nastavkom fudablskog turnira i guslarskom večeri.

Trećeg dana memorijala program je prilagođen obilježavanju srpskog stradanja u srednjem Podrinju od 1992. do 1995. godine, koje u susjednom Bratuncu organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, gdje će biti služen parastos za 3.267 poginulih Srba iz srednjeg Podrinja u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U subotu, 10. jula, delegacije Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice posjetiće porodice nekoliko poginulih boraca i ratnih vojnih invalida i uručiti im poklone, biće održana sportska takmičenja u više disciplina, a u 19.00 časova profesor doktor Veljko Đurić Mišina iz Muzeja genocida u Beogradu govoriće o stradanjima Srba u srebreničkom kraju u 20. vijeku.

U nedjelju, 11. jula, nakon svete liturgije biće završeni sportski turniri i dodiljene nagrada pobjednicima, a nakon večernjeg bogosluženja u hramovima na području ove opštine i paljenja petrovdanskih lila u porti crkve u Srebrenici biće premijerno predstavljena knjiga “Trag/ovi/” autora Srđana Ristića.

Memorijal će biti završen 12. jula, na Petrovdan, kada će, nakon liturgije u srebreničkoj Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, biti organizovane posjete i polaganje cvijeća na grobljima u Bratuncu, Biljači i Sasama, te kod spomen-obilježja na Zalazju gdje će biti služen parastos za 69 poginulih i 22 zarobljena pa ubijena Srbina na Petrovdan 1992. godine.

Deset zarobljenih na Petrovdan 1992. godine još se vode kao nestali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana