Otvoreni "Dani rogatičkog krompira i romanijskog skorup-kajmaka"

Srna
Foto: Srna

ISTOČNO SARAJEVO- Izložbeno-prodajna sajamska manifestacija "Dani rogatičkog krompira i romanijskog skorup-kajmaka", na kojoj su svoje proizvode predstavili proizvođači sa područja nekoliko opština Sarajevsko-romanijske regije, svečano je otvorena danas na Trgu "Srbija" u Istočnom Sarajevu.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Bursać istakao je da je ova manifestacija odlična prilika da proizvođači krompira i skorup-kajmaka predstave svoje prirodne proizvode građanima Istočnog Sarajeva.

"Ovo je sjajna prilika da proizvođači na ovakvim manifestacijama šire svoje tržište i dođu do mnogo većih zarada, a samim time napreduju u proizvodnji i imaju uvijek kvalitetniji proizvod", rekao je Bursać.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić naglasio je važnost saradnje između grada Istočno Sarajevo i opština koje su u njegovoj blizini, te da je primjer takve saradnje današnja manifestacija.

"Treba tražiti što više tih mjesta gdje se susreću proizvođači i potrošači i takvih mjesta da bude što više, bez posrednika. Mislim da ovi proizvodi lako mogu doći do potrošača u Istočnom Sarajevu bez plasiranja u markete i `zidanja` cijene", rekao je Ćosić i dodao da se proizvođači sa područja Sarajevsko-romanijske regije trebaju povezivati na svaki mogući način.

Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić rekao je novinarima da ova manifestacija znači mnogo za proizvođače sa područja ove lokalne zajednice, te da je Istočno Sarajevo najveće i najbliže tržište za plasiranje njihovih proizvoda.

"Ovdje se trguje i ugovara, takođe, kontakti se uspostavljaju između potrošača i proizvođača iz prve ruke i bez posrednika", naveo je Jagodić.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić naglasio je da je ova lokalna zajednica jedna od rijetkih u Republici Srpskoj koja organizuje ovakav vid manifestacija, te da je ovogodišnji sajam okupio više učesnika u odnosu na prethodnu godinu.

"Ova manifestacije će sigurno i u narednim godinama da napreduje i da se proširi i na regiju Sokoca, ali i da okupi sve proizvođače u regiji Istočnog Sarajeva koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom", istakao je Katić.

Jedan od učesnika današnjeg sajma je i Udruženje "Romanijski skorup-kajmak", čiji predsjednik Nada Maksimović kaže da su pored kajmaka izloženi i ostali mliječni proizvodi.

Organizatori manifestacije "Dan rogatičkog krompira i romanijskog skorup-kajmaka" su Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi u Istočnom Sarajevu i klaster "SRP", uz podršku opština Rogatica i Istočno Novo Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana