Otvorene tri obnovljene ambulante porodične medicine

Srna
Otvorene tri obnovljene ambulante porodične medicine

Brod - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i načelnik opštine Brod Ilija Jovičić danas su otvorili ambulante porodične medicine u mjesnim zajednicama Liješće, Kolibe Gornje i Vrela Donja, u čiju obnovu je uloženo oko 500.000 KM.

"Posredstvom Projekta jačanja primarne zdravstvene zaštite uloženo je 47 miliona KM u proteklih 10 godina", rekao je Bogdanić.


On je podsjetio da je tim projektom izgrađeno i rekonstruisano 120 centralnih objekata i većih ambulanti, te rekonstruisano više od 300 ambulanti porodične medicine.

"Na ovaj način, želimo da cjelokupno stanovništvo Republike Srpske ima jednako dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu", dodao je Bogdanić ističući da je ovo tipski način opremanja svih ambulanti.

On je dodao da su u ovim ambulantama stvoreni svi uslovi za sprovođenje prevencije liječenja, pa čak i pojedinih laboratorijskih pretraga.

"Moj prijedlog je da se ovdje nađe prostor za preventivnu stomatologiju, kako bi se mogle sprovesti mjere prevencije u ranom uzrastu", istakao je Bogdanić.

On je naveo da je u ovoj lokalnoj zajednici Projektom jačanja zdravstvene zaštite uloženo više od 500.000 KM, odnosno u centralnom objektu Doma zdravlja, te u ambulante u Liješću, Gornjim Kolibama i Vrelima Donjim.

"Svakako ćemo nastaviti da podržavamo Dom zdravlja u ovoj opštini, a obećali smo da će biti nabavljeno i jedno sanitetsko vozilo", rekao je on.

Bogdanić je dodao da postoji razumijevanje za potrebe lokalnih zajednica koje su pretrpjele veliku štetu u proteklim ratnim dešavanjima.

"Vlada će činiti sve, bez obzira na teškoće koje imamo. Na taj način smanjićemo troškove, a korisnici će imati medicinske usluge gotovo na kućnom pragu", istakao je Bogdanić.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić izrazio je zadovoljstvo današnjim događajem i dodao da je uvjeren da su zadovoljni i zravstveni radnici i mještani.

"Briga o zdravlju je univerzalna kategorija, sigurno na prvom mjestu prioriteta. Sada je naša zdravstvena zaštita poboljšana", dodao je Jovičić.

On je zahvalio Vladi Republike Srpske, jer je Brod među prvim opštinama u kojima je realizovan ovaj projekat.

"Opština je učestvovala sa oko 170.000 KM, što je trećina iznosa. Ostatak je obezbijedila Vlada Srpske, odnosno Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite", istakao je Jovičić.

Direktor Doma zdravlja Brod Zoran Vidić rekao je da zdravstvena zaštita u ovoj opštini organizovana konceptom porodične medicine koja je podijeljenja u 10 ambulanti.

"Sedam ambulanti se nalazi u centralnom objektu u gradu, dok tri imamo na području mjesnih zajednica", dodao je Vidić.

Predsjednik mjesne zajednice Liješće Goran Džabić zahvalio je Ministarstvu i lokalnoj zajednici na sprovođenju ovog projekta, jer će, kaže, na ovaj način mještani lakše doći do medicinskih usluga.

"Liješće je kao jedna od najvećih mjesnih zajednica u ovoj opštini, zaslužilo da ima ovakav objekat. Do danas smo morali ići u Brod, a ovo će pomoći svim mještanima", dodao je Džabić.

Sprovođenje projekta počelo je nakon što su predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Doma zdravlja i Opštine Brod, te Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske potpisali Sporazum o obavezama i odgovornosti u procesu primjene Projekta jačanja zdravstvenog sektora.

Projekat je bio podijeljen u tri faze. U prvoj je obavljena sanacija i adaptacija Doma zdravlja Brod, odnosno ambulanti porodične medicine i laboratorije.

U drugoj fazi obnovljene su ambulante porodične medicine na seoskom području, Liješće, Kolibe Gornje i Vrela Donja, dok su u trećoj fazi ambulante dobile medicinsku opremu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana