Otvorena tradicionalna “Kosidba na Balkani”

GS
Otvorena tradicionalna “Kosidba na Balkani”

MRKONjIĆ GRAD - Tradicionalna 34. manifestacija “Dani kosidbe na Balkani - Memorijal Lazar Laketa”, koja je okupila 19 učesnika iz regiona, počela je danas na ovom izletištu kod Mrkonjić Grada.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić je istakla da se ovom manifestacijom čuva tradicija i štiti kultura i identitet ne samo ovog kraja već i srpskog naroda. Ukazala je da je ovo i sportska manifestacija, te da će posjetioci moći da vide vještine učesnika iz Repubilke Srpske, cijele BiH i drugih zemalja.

Napominje da se manifestacija svake godine održava u čast nekadašnjeg šampiona Evrope u ručnom košenju trave Lazara Lakete iz Mrkonjić Grada koji je 1992. godine poginuo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

-Tradicija ručnog košenja trave je nešto što danas gotovo ne živi. Čuvanje toga od zaborava je zadatak svih nas, kao i onih generacija koji dolaze - rekla je ona.

Stojičićeva je istakla da je zanimljivo da je Mrkonjić Grad bio poznat po izradi kosa varcarki koje su se prodavale širom bivše Jugoslavije i koje se i danas pominju kao najkvalitetnije.

Stojičićeva je zahvalila Agenciji za privredni razvoj opštine Mrkonjić Grad što je ustrajna u njegovanju ove manifestacije, čime štiti kulturu i identitet ne samo ovog kraja već i srpskog naroda.

-Zahvaljujem i svim takmičarima, želim im puno uspjeha i dobar otkos - naglasila je ona.

Predsjednik Skupštine opštine Mrkonjić Grad Stevica Eremija proglasio je manifestaciju otvorenom, a potom je služen parastos Lazaru Laketi, osnivaču ovog takmičenja. Pomenu je prisustvovao, između ostalih, načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević koji je prislužio svijeću kod groba Lakete.

Prethodno je održan defile kosaca iz Srbije, Republike Srpske, kao i FBiH.

Tradicionalna manifestacija “Dani kosidbe na Balkani - Memorijal Lazar Laketa” jedna je od najatraktivnijih ove vrste na prostoru bivše Jugoslavije čiji cilj je očuvanje običaja i tradicije mrkonjićkog kraja, kao i promocija prirodnih ljepota ovog područja.

Organizator je Agencija za privredni razvoj, a pokrovitelj opština Mrkonjić Grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana