Otvorena prva radionica kuvanja u Republici Srpskoj: Vrhunski kuvari otkrivaju čari domaće kuhinje

Jana Kezić
Otvorena prva radionica kuvanja u Republici Srpskoj: Vrhunski kuvari otkrivaju čari domaće kuhinje

BANjALUKA - Za sve ljubitelje dobre kuhinje spremne da usavršavaju kulinarske sposobnosti, ali i strance koji žele da se okušaju u pravljenju tradicionalne domaće hrane kojom uvijek budu očarani, juče je otvorena i prva “Kuhinjica” radionica kuvanja u Republici Srpskoj.

Ideju za otvaranje ove škole “zakuvali” su direktorica “Kuhinjice” za BiH Zorica Đukić i njen poslovni partner i kolega Dario Klincov.

- Dario je imao sjajne ideje koje su se pretvorile u stvarnost. Kontaktirali smo brojne kuvare na našim prostorima i svi su ideju prihvatili sa oduševljenjem - kazala je Đukićeva.

Cilj im je, kako kaže, da građanima otkriju tajne kuvanja, ali i da iznjedre profesionalne kuvare koji su danas veoma potrebni na tržištu.

- Osmislili smo kurseve koji će trajati mjesec ili dva za one koji žele da usavrše svoje kulinarske sposobnosti, kao i neke osnovne za one koji nemaju iskustva - istakla je Đukićeva.

Objasnila je da se mogu prijaviti svi koji žele, a cijene kursa zavise od trajanja i od onoga šta želi da se nauči.

- Mislim da će jednodnevni kursevi biti najinteresantniji. Oni su najviše namijenjeni strancima koji žele da upoznaju našu kuhinju i specijalitete, kojima su uvijek oduševljeni. Pomoći ćemo im da nauče da spreme nešto od toga - rekla je Đukićeva.

Klincov je kazao da se ideja za otvaranje ove škole rodila prije nekoliko godina i da mu je veoma drago što je došlo do realizacije.

- Koncept škole za kuvanje je osmišljen kao kurs za strane jezike, polaznik može da bira koliko vremena će ga pohađati - rekao je Klincov.

Radionicu je juče u Banjaluci otvorila ministarka trgovine i turizma RS Suzana Gašić, kazavši je da će ovaj projekat okupljati ljude koji vole da kuvaju i one koji žele da usavrše kulinarsko znanje, a sve to uz pomoć profesionalaca.

- Ovo je jedan u nizu projekata koje ministarstvo podržava, a koji će unaprijediti sektor ugostiteljstva, jer svjedoci smo da nam zaista trebaju profesionalni kuvari i konobari i drugi radnici u tom sektoru - kazala je Gašićeva i dodala da je ministarstvo izdvojilo 5.000 KM za nabavku namirnica za jučerašnji događaj, a dio hrane biće upućen i u javnu kuhinju “Mozaik prijateljstva”.

Da se kuvati mora prvenstveno s ljubavlju, bez obzira na to da li se jelo sprema za najmilije ili za goste nekog ugostiteljskog objekta, saglasni su svi vrhunski kuvari, koji ističu da je uz to potrebno i mnogo prakse.

Banjalučki kuvar Dragan Šljivić kazao je da se nada velikom odzivu ljudi, jer je ovo prva škola ove vrste na našim prostorima.

- Na osnovu prijava napravićemo plan za obučavanje novih kulinarskih nada, kao i teme koje ćemo raditi - rekao je Šljivić.

Novosadski kuvar Aleksandar Ristić kaže da se posebno raduje druženju tokom radionice, ali i tome što će boraviti u Banjaluci.

- Preneću sve ono što znam ljudima koji žele da nauče. Mislim da će pre svega biti dobro druženje, a uz to ćemo i naučiti nešto novo - rekao je Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana