Otvorena izložba radova polaznika “Sfumata” u Bijeljini: Platna oslikana iskustvom i maštom

Ljiljana Aleksić
Otvorena izložba radova polaznika “Sfumata” u Bijeljini: Platna oslikana iskustvom i maštom

BIJELjINA - Bijeljinskoj publici predstavljeno je 45 radova polaznika slikarske radionice “Sfumato”, koja okuplja zaljubljenike u ovu umjetnost, od najmlađih do onih koji u poznim godinama otkrivaju svoj talenat.

Platna oslikana maštom, ali i iskustvom svi stanovnici mogu pogledati u Centru za kulturu “Semberija”.

- Svi radovi su akrilit na platnu, a tematika je raznolika u zavisnosti od uzrasta polaznika. Mališani su radili uglavnom crteže životinja ili stilizovane pejzaže, dok su stariji radili ozbiljnije portrete ili mrtvu prirodu - rekao je Spomenko Đekić, koji vodi radionice koje trenutno pohađa oko 50 polaznika.

U školi slikanja, pored najmlađih, sve je više i onih koji u poznim godinama otkrivaju talenat za slikarstvo.

- Mala djeca su generalno talentovana samo je bitno da ih zainteresujemo i radimo sa njima, a imamo i polaznike od 20, 30 pa čak i 50 godina. Bitno je istaći da za talenat nikada nije kasno. Bitna je ljubav, volja, trud i rad - kaže Đekić.

Petnaestogodišnjakinja Tara Stojić slikarstvom se bavi tri godine, a od najranijeg uzrasta, kako kaže, voljela je da se druži sa olovkama i bojicama. Kasnije je svoj talenat nadogradila u slikarskoj radionici.

- To je prepoznala i moja porodica i mama i baka su me upisale na časove slikanja koji mi mnogo pomažu - kaže Tara, koja se na izložbi predstavila crtežom mrtve prirode.

Sedmogodišnja Olivera Petrović već nekoliko godina pohađa časove slikarstva. Kako kaže svakodnevno nauči nešto novo.

- Na časovima slikamo, učimo nešto novo, gdje se stavljaju svjetlije, a gdje tamnije boje. Za ovu izložbu naslikala sam drveće. Na radionicama je jako lijepo i kada slikam uživam. Meni to prija. Mama je vidjela da znam da crtam i upisala me je na časove slikanja - ispričala je Olivera.

Tehnika

Slikarska radionica “Sfumato” otvorena je prije četiri godine.

- Sfumato je tehnika slikanja koju je afirmisao Leonardo Da Vinči. To je tehnika gdje se boja mnogo sporije suši, ali izgleda ljepše. Leonardo je unaprijedio tu tehniku i trudio se, da dok slika, sve boje spaja tako da taj prelaz bude što blaži, da je sve ravna površina bez nekih naglih poteza. Taj blagi prelaz stvara neki efekat izmaglice. Kao veliki ljubitelj renesanse odlučio sam da tako nazovem radionicu - pojašnjava Spomenko Đekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana