Otvorena foto-izložba "Dobrljin epoha jednog vremena"

Srna
Otvorena foto-izložba "Dobrljin epoha jednog vremena"

NOVI GRAD - U Novom Gradu otvorena je foto-dokumentarna izložba "Dobrljin epoha jednog vremena" o privrednom i kulturnom razvoju Dobrljina do 1941. godine.

Direktor Kulturno-obrazovnog centra Novi Grad Dražen Babić rekao je da su fotografije sakupljene od nekoliko porodica u Dobrljinu i da na autentičan način prikazuju privredni i kulturni razvoj ovog mjesta, a u pripremi je i katalog o ovoj temi.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je povodom sinoćnjeg otvaranja izložbe da je Dobrljin u to vrijeme imao karakteristike ozbiljnog, modernog i industrijskog naselja.

"Jedna od dvije pilane u BiH formirana je upravo u Dobrljinu i to je bila jedna okosnica tadašnjeg žŠipadaž koji je izvozio drvne sortimente sa područja tadašnje Bosne. Razvoj Dobrljina počeo je 1878. godine", rekao je Drljača.

Mirjana Drljača, dokumentarist galerije u kojoj je izložba postavljena, kaže da izložba prati dvadesete i tridesete godine prošlog vijeka, te da daje stvaran uvid o razvoju društvenog života, industrijalizacije i privrednog razvoja Dobrljina.

Ona je navela da izložbu čini 45 fotografija koje je obradio i pripremio Jovan Jelić iz Beograda.

Jelić je naveo da su fotografije nastale između Prvog i Drugog svjetskog rata.

"Ostala dvojica autora izložbe su Milojko Vesković i Slavko Hofman. Uspjeh je što su fotografije sačuvane. Ovo je validan dokumenat da vidimo kako su ljudi živjeli", rekao je Jelić.

Izložba je postavljena do 4. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana