Otvoren novi most koji spaja Stanare i Prnjavor, mještani odahnuli

Dijana Dujić
Otvoren novi most koji spaja Stanare i Prnjavor, mještani odahnuli

Stanari - Most na rijeci Ukrini u Dragalovcima, koji spaja Stanare i Prnjavor, juče je pušten u probni saobraćaj, poslije gotovo godinu i po od početka njegove gradnje.

U izgradnju mosta dužine oko 81 i širine gotovo devet metra uložen je 1,1 milion maraka.

V.d. direktora "Puteva RS" Nenad Nešić je kazao da je most pušten u probni, a ne trajni saobraćaj, jer vremenske prilike nisu dozvolile da budu završene dilatacije.

Na pitanje zašto se toliko čekalo na otvaranje mosta, s obzirom na to da su radovi počeli 17. avgusta 2015. godine, a rok za njihov završetak je bio šest mjeseci, Nešić je kazao da su se desile nepredviđene okolnosti.

- Najbitnije je da je most napokon pušten u upotrebu, što će olakšati život stanovnicima dvije opštine - rekao je Nešić.

Mještani Dragalovaca i okolnih sela kažu da su konačno odahnuli. Muku su mučili u proteklih godinu i po koristeći zaobilazni put kroz selo Brestovo, koji je, posebno sada, poslije snježnih padavina, u lošem stanju. Nije im jasno zašto su morali ovoliko da čekaju, a posebno ih je naljutilo to što je na most krajem prošle godine postavljena pješčana barikada, da ne bi mogli da ga koriste.

- Da nije pušten saobraćaj, mi bismo morali sami da otvorimo most. Bili smo spremni i da uklonimo pješčanu barikadu - poručio je Srećko Ćuk iz Dragalovaca.

Nedeljko Ćućić kaže da često ide prema Kulašima, mjestu udaljenom svega tri i po kilometra od njegove kuće.

- Vozim suprugu na posao svaki dan u Kulaše i bio sam primoran da obilazim sedam kilometara u jednom pravcu - ispričao je Ćućić.

Puštanju mosta u saobraćaj prisustvovali su i prvi ljudi opština Stanari i Prnjavor, Dušan Panić i Darko Tomaš.
Panić je istakao da se otvaranjem mosta i Stanari otvaraju prema zapadnom dijelu Srpske i prema Banjaluci. 

- Opština Stanari je ispoštovala sve što je bilo potrebno. Iako je gradnja trajala duže, sada imamo moderan most koji će služiti svima - kazao je Panić.

Tomaš je rekao da su u opštini Prnjavor još 2011. godine poručivali da je ovo jedan od veoma važnih projekata.

- U to vrijeme most je bio u lošem stanju, pa se saobraćanje vozila težih od pet tona iz Prnjavora odvijalo preko Dervente prema Stanarima i Doboju. Otvaranjem mosta taj problem je riješen, jer će se preko njega, osim putničkog, moći odvijati i saobraćaj teretnih vozila - izjavio je Tomaš. 

Nadzor nad autoputem

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić posjetio je juče Centar za održavanje i kontrolu saobraćaja u Johovcu, za koji je rekao da je značajan za nadzor i održavanje dionice autoputa "9. januar" od Doboja do Prnjavora, dužine 36,6 kilometara. On je naveo da je u izgradnji još jedan centar u Laktašima, za koji očekuje da bude u funkciji zajedno sa puštanjem dionice autoputa od Prnjavora do Banjaluke, a koji će kontrolisati tu dionicu, kao i dionicu prema Gradišci. Prema riječima direktora preduzeća "Autoputevi RS" Dušana Topića centar u Laktašima pokrivaće zapadni, a u Johovcu istočni dio mreže autoputeva RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana