"Lorimes 2021" otvorio vrata, izlagači zadovoljni posjetom

Jana Kezić
Na sajmu predstavljeno više od 100 izlagača iz regiona
Foto: D.Pozderović | Na sajmu predstavljeno više od 100 izlagača iz regiona

BANjALUKA - Sajam "Lorimes 2021" na kojem se predstavlja više od 100 izlagača iz Republike Srpske, FBiH, Srbije i Crne Gore otvoren je juče u prostorijama “Banjalučkog velesajma”.

Na ovogodišnjem sajmu 24. po redu objedinjene su su tri međunarodne manifestacije i to Sajam lova, ribolova, ekologije i sporta, Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije te Sajam turizma i ugostiteljstva.

Radno vrijeme sajma je od deset do 19 časova, a u subotu od deset do 16, a cijena ulaznice je jedna marka, dok je za penzionere, đake i studente ulaz slobodan. Sajam je otvorio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, koji je istakao da je ponuda izuzetno bogata uprkos svi poteškoćama zbog pandemije. Obilazivši štandove i izlagače, kako kaže, osjećao se veoma prijatno.

Želim da čestitam izlagačima i organizatoru na hrabrom potezu, da i u godini korone u vremenu zahtjevne epidemiološke situacije, organizuju jedan ovakav sajam. Ovakvo druženje je prilika da ljudi promovišu svoje proizvode i svoja dostignuća, da vide nečije druge proizvode kako bi u nekom narednom periodu unaprijedili i svoju proizvodnju pa čak i ponudili nekom tržištu van granica RS - rekao je Višković.

Dodao je će Vlada RS i u narednom periodu rado podržavati ovakve aktivnosti. 

Banjaluka će tri dana biti sajamski grad i nadam se da će se svi koji su ovdje došli dobro osjećati i da će imati šta da ponesu u svoje krajeve - kazao je Višković.

Kako je dodao, s obzirom da sajam ima više od stotinu izlagača znači da ima interesovanja i potrebe da se ovakve i slične manifestacije održavaju, te da su sve tri predstavljene grane razvojna šansa i potencijal Srpske.

Predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić kazao je da se ovaj sajam u žargonu širom Srpske a i okruženja zove i sajam lova, te da je neminovno da su na sajmu najbrojniji upravo lovci.

- Na nas pandemija na svu sreću nije uticala, nismo imali zastoja ni u razvoju lovstva ni u uzgoju i zaštiti divljači, što je naš jedini zadatak i cilj - kazao je Minić. Kako je dodao, sredstva koja dobijaju od Vlade RS su redovna i na godišnjem nivou iznose između 400.000 i 500.000. KM.

Razgovarali smo i da se na nivou RS ogranizuje poseban sajam lova, kako bi na osnovnu novih pravilnika i cjenovnika i svega što je urađeno u okviru lovstva u vremenu pandemije, mogli da privučemo što veći broj inostranih lovaca ali i domaćih koji mogu sebi priuštiti komercijalni lov, te da na taj način naši članovi i članice kao i šumska gazdinstva te privredne ogranizacije dignemo na još viši nivo - kazao je Minić, dodajući da svim lovcima želi dobar pogled i mirnu ruku.

Nevzeta Babić - Goralija iz Visokog na sajmu je izložila suhomesnate proizvode, a za "Glas" je rekla da su sajmovi fantastična prilika za prozvođače. - Sajam je posjećen, iako je prvi dan već ima dosta posjetilaca. Očekujemo dobro druženje i dobru prodaju - kazala je Babić - Goralija.

Vlasnik plantaže lješnika "Zlatni lješnik" Zoran Janjetović potvrdio je da su sajmovi ove vrste za male i mlade proizvođače od ogromnog značaja. - Ispred Turističke organizacije Banjaluka izložili smo svoje proizvode. Proizvodimo ulja, razne poklon pakete, brašno od lješnika, karamelizovani lješnik, prženi, sa okusom tri vrste paprike a uskoro ćemo početi i sa proizvodnjom čokolade - kazao je Janjetović, čiji je puter od lješnika nagrađen i zlatnom medaljom.

Na štandu Turističke organizacije opštine Budva može se pronaći bogata ponuda za novogodišnji program u trajanju od tri dana. - Iako je prvi dan sajma veoma smo zadovoljni posjetom na štandu, očekujemo da će tako biti i narednih dana - rekao je menadžer u Turističkoj organizaciji opštine Budva Predrag Zec.

Jelena Malešević ispred Turističke organizacije Vojvodina kazala je da su na sajam došli sa kompletnom ponudom i brošurama, koje govore o raznim vidovima odmora i turizma u Vojvodini. Kako je istakla, na sajmu nisu prvi put i uvijek se rado vraćaju.

Visoke stope rasta

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić je na svečanom otvaranju sajma svima poželio uspješno izlaganje kao i uspješan kraj poslovne godine.Naša privreda je u devet mjeseci imala visoke stope rasta. Vraćamo se na nivo koji smo imali prije pandemije, tačnije na 2018. godinu koja je bila veoma značajna i nadamo se da ćemo ovim trendovima nastaviti i dalje - kazao je Račić.

Pokrovitelji ovogodišnjeg sajma su Ministarstvo trgovine i turizma RS, grad Banjaluka, Lovački savez RS i “Šume RS”.

Medijski pokrovitelj manifestacije je “Glas Srpske”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana