Otvoren HISPA centar u zvorničkom Domu zdravlja

Srna
Foto: Srna

ZVORNIK- U zvorničkom Domu zdravlja danas je otvoren HISPA centar za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga, koji će pružati zdravstvene usluge za više od 65.000 građana Zvornika.

HISPA  centar otvorili su pomoćnik direktora beogradskog Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje Nebojša Tasić, predsjednik HISPA  BH Radoslav Nikolić i direktor Doma zdravlja Zvornik Radivoje Aćimović.

Tasić je rekao novinarima da je otvaranjem ovog centra omogućeno pacijentima sa povišenim kardiovaskularnim rizikom da na pravovremen i efikasan način identifikuju, dijagnostifikuju i adekvatno liječe i prate zdravstveno stanje.

On je rekao da je ovo veliki dan za lokalnu zajednicu kada Dom zdravlja Zvornik ulazi u HISPA  porodicu, odnosno HISPA  udruženje čija je osnovna primjesa očuvati zdravlje ljudi.

"HISPA  centar pruža kvalitetan program prevencije koji se odnosi na personalizovane fizičke aktivnosti, ishranu, antistres, program borbe protiv hipertenzije, pušenja, gojaznosti, šećerne bolesti i svih drugih faktora rizika osmišljenih za pacijente pojedinačno", rekao je Tasić.

Tasić je naglasio da je HISPA  centar sigurna kuća u kojoj pacijenti mogu doći na razgovor sa ljekarom, da dobiju adekvatan lijek kako bi snizili kardiovaskularni rizik, odnosno da se spriječi infarkt ili šlog.

Nikolić je rekao da je otvaranjem HISPA  centra u Domu zdravlja Zvornik, HISPA  BH dobila izuzetno značajnog partnera u misiji očuvanja zdravlja, prevenciji, te sprečavanju i odlaganju bolesti.

"Nadam se da će ovaj centar biti prvenstveno od koristi oboljelim na području zvorničke regije, zatim doktorima koji rade u ovoj ustanovi i kompletnoj lokalnoj zajednici koja će kroz naše aktivnosti, projekte i edukacije unaprijediti zdravlje stanovništva", naveo je Nikolić.

Aćimović je izrazio zadovoljstvo što zvornički Dom zdravlja postaje dio HISPA  udruženja, dodavši da je to velika stvar za Zvornik, ovu zdravstvenu ustanovu i lokalnu zajednicu.

On je naglasio da će visokorizični pacijenti u centru moći da dobiju savjete i preporuke od doktora, koji će kontinuirano moći da prate njihovo zdravstveno stanje.

Specijalista porodične medicine Doma zdravlja Zvornik Danijela Žepinić rekla je da je cilj HISPA  centra da kroz multidisciplinaran i pesonalizovan pristup pruži adekvatnu zdravstvenu zaštitu stanovništva, u prvom redu kroz prevenciju kardiovaskularnih bolesti, odnosno redukciju svih faktora rizika koji dovode do nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana