Otvaranje Spomen-kuće Milici Babić Andrić u aprilu

Srna
Otvaranje Spomen-kuće Milici Babić Andrić u aprilu

ŠAMAC - Spomen-kuća posvećena pionirki srpske kostimografije Milici Babić Andrić, rođenoj Šamčanki i supruzi nobelovca Ive Andrića, biće otvorena u aprilu u Šamcu, izjavila je Srni direktor Centra za kulturu u ovoj opštini Milanka Blagojević.

Blagojevićeva je rekla da je Vlada Republike Srpske za ovaj projekat obezbijedila 50.000 KM, a realizuju ga Centar za kulturu i Ministarstvo prosvjete i kulture.

-Spomen-kuća će biti smještena u zgradi Starog sata koju je prije 95 godina izgradio dobrotvor Tošo Stavrić, a sada je u vlasništvu Eparhije zvorničko- tuzlanske - rekla Blagojevićeva.

Ona kaže da je u toku opremanje spomen-kuće, izrada štampanog arhivskog materijala, ugradnja adekvatne muzejske rasvjete i izradi replika pozorišnih kostima.

-U spomen-kući biće predstavljena arhivska građa, fotografije, kostimografske skice sa premijera filmova, opera, predstava, dok je dio prostora predviđen za tri originalna kostima Milice Babić Andrić - rekla je Blagojevićeva.

Ona ističe da Centar za kulturu Šamac i opština već dvije godine aktivno rade na popularizaciji lika i djela Milice Babić Andrić.

-Nakon održanog prvog trodnevnog festivala „Milica“, u aprilu prošle godine, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uvrstilo je Milicu Babić Andrić u red značajnih ličnosti Republike Srpske pored Petra Kočića, Jovana Dučića, Branka Ćopića i drugih značajnih imena - navela je Blagojevićeva.

Prema njenim riječima, na inicijativu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Vlada Srpske odobrila je finansijska sredstva za opremanje spomen-kuće.

Ona je dodala da je opština Šamac, osim obezbijeđenog prostora za spomen-kuću, uložila i dodatna sredstva za infrastrukturne radove i adaptaciju.

Blagojevićeva kaže da će spomen-kuća biti otvorena u okviru programa Dana opštine.

               

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana