Otpušteni vatrogasci pobijedili, sud ih vraća na posao u Kotor Varoš

Milijana Latinović
Otpušteni vatrogasci pobijedili, sud ih vraća na posao u Kotor Varoš

Kotor Varoš - Kotorvaroški vatrogasci su nakon dvogodišnje borbe izvojevali pobjedu pred Osnovnim sudom u Kotor Varošu protiv starješine tamošnjeg Vatrogasnog društva Nedeljka Sakana, koji je, prema presudi, dužan da ih vrati na posao i na ime zaostalih plata, toplog obroka, noćnog i prekovremenog rada, doprinosa, zateznih kamata i sudskih troškova isplati im oko 100.000 maraka.

Trojici profesionalnih vatrogasaca, Radojku Keveroviću, Petku Božičkoviću i Ljubi Popoviću, koji su godinama bili zaposleni u tom preduzeću, bez ijedne mrlje u karijeri, Sakan je u avgustu 2017. godine podijelio otkaze jer nisu pristali da ih na “silu prebaci” u dimnjačare.

Otkaze im je podijelio nakon što su ga tužili za nesavjesno poslovanje. Nakon otkaza, radnici su tužili Sakana. Problem između njih dobio je epilog 22. jula ove godine kada je Osnovni sud u Kotor Varošu donio presudu u korist otpuštenih radnika.

Na osnovu presude, u koju je “Glas Srpske” imao uvid, rješenja o otkazima za trojicu vatrogasaca su poništena i starješina Vatrogasnog društva je dužan da ih vrati na posao i rasporedi na radna mjesta koja odgovaraju njihovoj školskoj spremi i radnim sposobnostima.

Osim toga, svakome od njih Sakan je dužan da isplati oko 12.000 maraka za plate od 9. septembra 2017. do 31. decembra 2018. godine, sa zateznom kamatom, počev od dospjelosti svakog pojedinačnog mjesečnog iznosa pa do konačne isplate u iznosu oko 988 KM.

Poslodavac je, takođe, dužan da vatrogascima od 9. septembra 2017. do dana vraćanja na posao uplati doprinose za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje. Naloženo je i da tuženim radnicima isplati naknade za noćni rad, povećan rizik na radu, te naknadu za topli obrok.

Radojko Keverović ističe da je presuda Osnovnog suda u Kotor Varošu pokazala da je pravda spora, ali dostižna.

- Izgubili smo zdravlje čekajući da se ova situacija raspetlja.Nepravedno smo otpušteni na najgnusniji način tako da nismo mogli ni na biro da se prijavimo, nikakva primanja nemamo duže od dvije godine.- istakao je Keverović.

- Očekujem da drugostepeni organ potvrdi ovu presudu i da nam bude vraćeno ono što nam pripada.Sa svim platama, kamatama i ovom godinom, koja još nije ni obračunata, mislim da će nam morati isplatiti oko 100.000 KM. Svjesni smo da smo sa velikim lopovima ušli u igru, ali vjerujemo u sud i pravdu i nadam se da politika neće osporiti ovu presudu - dodao je Keverović.

Da bi politika mogla pomrsiti račune vatrogascima koji jedva čekaju da se vrate na posao i obuku vatrogasna odijela strahuje i Petko Božičković.

- Čekamo da Okružni sud u Banjaluci donese odluku po žalbi druge strane. Naše otkaze diktirala je politika PDP-a, a sve pod palicom savjetnika načelnika opštine Velimira Sakana. Nisu otkazima oštetili samo nas trojicu, nego i naše porodice, a svoje su udomili na budžet opštine. Ispiti u Vatrogasnom društvu su polagani mimo zakona i propisa, lopovluku nema kraja. Optužuju nas da smo udarili na PDP, a mi samo tražimo svoja prava koja nam po zakonu pripadaju - rekao je Božičković.

Dodao je da će ako bezakonje u Vatrogasnom društvu bude nastavljeno pomoć tražiti od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

- Tvrdim da je Nedeljko Sakan ukrao 200.000 maraka od Vatrogasnog društva, ali to niko neće da ispita, a pred svima se hvalio da se ispiti za vatrogasca polažu sa 200 evra - kazao je Božičković.

Nedeljko Sakan nije odgovarao na naše pozive, a njegov advokat Vukan Šelver rekao nam je da su uložili žalbu Okružnom sudu u Banjaluci.

- Presuda još nije pravosnažna, ne može biti izvršena dok ne bude riješena žalba. Nema tu ništa zanimljivo za novinare - rekao je Šelver.

 

Zapošljavanje

“Glas Srpske” saznaje da Vatrogasno društvo Kotor Varoš odnedavno ima još jednog novog vatrogasca. Zaposlen je Gosto Trivunović, kadar SDS-a, koji je donedavno bio predsjednik Boračke organizacije u toj opštini i na toj poziciji proveo tri mandata po četiri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana