Otpuštanje njegovatelja prelilo čašu u Gradišci

Milan Vujić
Otpuštanje njegovatelja prelilo čašu u Gradišci

Gradiška - Roditelji djece sa posebnim potrebama iz Gradiške, zajedno sa svojim mališanima, protestovali su juče ispred opštinske uprave izražavajući nezadovoljstvo zbog otpuštanja njegovatelja iz Dnevnog centra "Mi smo dio vas".

Ogorčeni roditelji su poručili da zahtijevaju hitan sastanak sa načelnikom opštine Gradiška Zoranom Latinovićem kako bi bio riješen ovaj problem.

- Od 1. jula ne šaljemo djecu u Dnevni centar, jer je vršilac dužnosti direktora Centra za socijalni rad Suzana Šormaz otpustila njegovatelja Dragicu Milutinović. To je učinjeno uz kratko obrazloženje da njene usluge više nisu potrebne - kazao je predsjednik Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Dragoslav Šinik.

On je istakao da Milutinovićevoj, koja je i sama roditelj djeteta sa posebnim potrebama i stručno osposobljena za taj posao, roditelji najviše vjeruju. Milutinovićeva je rekla da joj nije bitno hoće li je neko zaposliti, jer je ionako radila kao volonter, već je važno da djeca budu dobro zbrinuta.

- Nakon mog otpuštanja primljena je jedna djevojka koja nije adekvatno osposobljena za rad. Zbog toga ne želimo da šaljemo djecu u Dnevni centar, jer ne znamo kome ih dovodimo - kazala je Milutinovićeva.

Roditelji kažu da su ljuti, jer Latinović nije našao vremena za njih i što je predstavnici njihovog udruženja zabranjen ulaz u Dnevni centar.

- Samo želimo da roditelji imaju svog predstavnika kojeg će finansirati udruženje, ali da on bude u Dnevnom centru, jer želimo da znamo šta se tamo radi sa našom djecom i da li tu ima slučajno kakve zloupotrebe - naglasio je Šinik.

S druge strane, Šormazova je istakla da nezadovoljstvo ne ispoljava udruženje, već grupa koju čini osam roditelja. Ona je istakla da u opštini Gradiška ima 120 porodica u kojima žive djeca sa smetnjama u razvoju.

- Otkaz Milutinovićevoj nije sporan, jer ona nije ni bila zaposlena u Centru za socijalni rad, već je radila kao volonter - istakla je Šormazova i dodala da pojedini roditelji manipulišu djecom i javnošću.

Latinović je naglasio da je sve urađeno po zakonu i da sa djecom moraju da rade profesionalci.

- Nadamo se da će se ovaj problem kompromisno prevazići. Zakon je iznad svih nas i opština ima obavezu da ga primjenjuje i da sistematizuje radna mjesta - istakao je Latinović, koji je dodao da udruženje ne može diktirati koga će Centar za socijalni rad zaposliti.

Latinović je juče bio službeno odsutan, a sastanak sa nezadovoljnim roditeljima trebalo bi da bude održan sutra.

Izdvajanja

Suzana Šormaz je istakla da lokalna zajednica za djecu sa posebnim potrebama izdvaja oko 100.000 KM godišnje i grant od 22.000 KM za rad Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima.

- Djeci sa posebnim potrebama i njihovim roditeljima vrata Dnevnog centra su širom otvorena. Ne možemo dovoditi u pitanje zaštitu 120 porodica zbog toga što je neko povrijeđen i nema posao - naglasila je Šormazova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana