Otkrivene biste četiri narodna heroja NOR-a iz Prijedora

S. Ta.
Otkrivene biste četiri narodna heroja NOR-a iz Prijedora

Prijedor - Biste narodnih heroja Narodnooslobodilačkog rata (NOR) iz Prijedora Steve Rauša, Rade Bašića, Dušana Egića i Mikana Marjanovića otkrivene su u petak u gradskom parku na Pećanima, čime je odata počast ljudima koji su dali ogroman doprinos borbi protiv fašizma.

Biste su otkrivene u prisustvu njihovih potomaka, ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenka Savanovića i gradonačelnika Prijedora Marka Pavića, te brojnih Prijedorčana i poštovalaca tekovina NOR-a.

- Potkozarski kraj je dao ogromne žrtve za slobodu i pokazao kako treba braniti svoje ognjište. Narod s ovih prostora svijetli je primjer kako treba da se brani sloboda. Mi smo generacija koja je i dalje neizmjerno zahvalna, ali i mladim treba prenositi u nasljeđe koliko je skupa sloboda na ovim prostorima - rekao je Savanović.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić poručio je da grad želi da njeguje svoju tradiciju i da se prizna doprinos svakog pojedinca u toj borbi. Predsjednik SUBNOR-a RS Blagoja Gajić rekao je da su otkrivene biste ljudima koji su preživjeli rat i bili u prilici da uživaju u slobodi koju su izvojevali.

Olivera Egić-Miljević, kćerka narodnog heroja Dušana Egića čija je bista otkrivena, kazala je da se i dan-danas sjeća priča svoga oca o danima herojstva.

- Uvijek ću pamtiti priču o napadu na oklopni voz koji nije uspio, ali smo iz prve ruke znali kako je to izgledalo - rekla je Egić-Miljević.

Sestri Rade Bašića, Ruži Rašeta mnogo znači priznanje koje je odato njenom bratu. U parku na Pećanima do sada je postojao spomenik oslobodiocima grada i četiri biste narodnih heroja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana