Otkrivena i osveštana spomen-česma u Osretku

Srna
Otkrivena i osveštana spomen-česma u Osretku

SREBRENICA - Kod novoizgrađene spomen-česme u Osretku u opštini Srebrenica danas je služena liturgija i pomen stanovnicima ovog i sela Čumavići koji su stradali u proteklom ratu.

Pomen je služio srebrenički sveštenik, protojerej Aleksandar Mlađenović.

Česma sa spomen-pločom na koju su uklesani stihovi srebreničkog pjesnika Dušana Pejića, posvećeni srpskim žrtvama, izgrađena je povodom obilježavanja 30 godina od stradanja ovih sela, a danas je i osveštana.

Na početku proteklog rata, muslimanske snage iz okolnih sela pod vođstvom Nasera Orića upale su u ova mala nebranjena srpska sela i bez razloga zarobile sve njihove stanovnike, iako oni nisu pružali nikakav otpor. Nekoliko ih je ubijeno.

Srbi iz ovih sela zatvoreni su u jedan pilićarnik u Gornjim Potočarima. Tu su mučeni i tučeni u nehigijenskim i nehumanim uslovima sve do razmjene.

Mnogi su doživotno osjećali posljedice fizičke torture, a svi nose psihičke traume od tih mučenja.

Spomen-obilježje podigli su mještani ovih sela uz pomoć opštine.

Za zločine i nehumano postupanje prema nevino zatvorenim srpskim civilima iz ovih sela niko nije odgovarao iako preživjeli navode imena onih koji su ih tukli, mučili i maltretirali i spremni su to potvrditi pred sudom, ali pravosuđe BiH to ignoriše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana