Otkriven i osveštan Spomenik majkama u Bijeljini

Srna
Otkriven i osveštan Spomenik majkama u Bijeljini

Bijeljina - U Bijeljini je danas otkriven i osveštan "Spomenik majkama" za čiju se izgradnju od 2015. godine zalagalo Udruženje porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice.

Spomenik je podignut u čast majkama koje su izgubile sinove od Kosovske bitke do posljednjeg rata, a smješten je kod Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice na Ledincima.


Udruženje je pripremilo projekat, a skulpturu je izradio akademski vajar Rajko Blažić, profesor na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

"Prije dvije godine pokrenuli smo aktivnost u vezi sa izgradnjom ovog spomenika jer smatramo da majke koje su gajile sinove, a koji su svoje živote dali za svoj narod, zaslužuju da im se i na ovaj način odužimo", rekla je predsjednik Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice Smilja Mitrović, koja još traga za posmrtnim ostacima sina jedinca.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić zahvalio je Udruženju što je pokrenulo inicijativu za izgradnju spomenika.

"Oko 30.000 boraca dalo je živote za Republiku Srpsku. Njihove žrtve su doprinijele da imamo Srpsku koja je trajna kategorija, ali isto tako je trajna i bol majki koje su izgubile sinove. Nadam se da će ovaj spomenik bar djelimično umanjiti njihov bol i biti podsjećanje da se njihova žrtva ne smije zaboraviti", rekao je Mićić.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Radivoje Marjanović naveo je da je gradska uprava iskreno podržala izgradnju spomenika.

"Nadam se da će ovaj spomenik služiti i svim budućim generacijama kao podsjećanje na žrtve srpskih majki i njihovih sinova", istakao je Marjanović.

Žiko Krunić je u ime Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ "Ugljevik" naglasio da je pružanje finansijske pomoći u izgradnji spomenika nastavak dobre prakse preduzeća da, gdje god je to moguće, pomognu.

"Pomoć RiTE u realizaciji ovog projekta je najmanje što smo mogli da učinimo za porodice koje su dale ono najvrijednije, a to su njihovi sinovi. Svi u RiTE smo ponosni što smo doprinijeli izgradnji žSpomenika majkamaž", rekao je Krunić nakon otkrivanja i osveštanja spomenika.

Spomenik su otkrili predsjednik Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice Smilja Mitrović, gradonačelnik Mićo Mićić i bivši načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Slaviša Savić, a čin osveštanja obavio je sveštenik Srpske pravoslavne crkve Miodrag Gavrilović.

Finansijsku pomoć za izgradnju spomenika pružili su i grad Bijeljina i privrednici ovog grada i Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana