Otadžbinu čuvaju riječju i kistom

Ljiljana Aleksić
Otadžbinu čuvaju riječju i kistom

BIJELjINA - Školarci iz Bijeljine i okolnih opština stihovima, pričama i slikama dočarali su ljepote Srpske i koliko vole svoju otadžbinu.

Iako nisu bili rođeni kada je Srpska stvarana, nadareni osnovci pokazali su zavidno znanje, ali i ljubav prema svojoj zemlji. Na završnoj svečanosti manifestacije “Republiko Srpska, u srcu te nosim, tobom se ponosim” najboljima su dodijeljene nagrade. Prvo mjesto za literarni rad pripalo je Sari Dragičević, učenici OŠ “Vuk Karadžić”, drugo Katarini Pajić, đaku ugljevičke OŠ “Aleksa Šantić”, dok je treće osvojila Milica Kačarević, učenica OŠ “Petar Kočić” Brodac.

- Pisala sam o Republici Srpskoj i o životu naših predaka. Ovo mi je najdraža tema do sada. Opisala sam kako su ljudi živjeli prije nas, ali i o posljedicama koje je rat ostavio - rekla je Sara Dragičević.

U okviru likovnog konkursa prvo mjesto pripalo je Njegošu Đuričiću đaku OŠ “Dvorovi”, druga Gordani Tadić, učenici OŠ “Vuk Karadžić” Bijeljina, a treća Nikolini Stević iz OŠ “Petar Kočić” Brodac.

- Nacrtao sam Republiku Srpsku koju okružuje zastava, a dodao sam i simbole Bijeljine kao što je Spomenik poginulim borcima koji se nalazi na gradskom trgu, a naslikao sam i pticu u donjem desnom uglu koja vuče zastavu RS - rekao je Njegoš Đuričić.

Boračka organizacija Bijeljina organizovala je 14. put ovu manifestaciju, a  na  konkursu  su učestvovali učenici od šestog do devetog razreda.

- Ove godine smo imali nešto manje radova u odnosu na prethodne. Stiglo nam je 130 literarnih i 16 likovnih radova. To ipak nije malo jer je učestvovalo šest škola sa literarnim i devet škola sa likovnim radovima - rekao je predsjednik Komisije za organizovanje konkursa Đorđe Pajić.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Miodrag Stevanović rekao je da je cilj konkursa da se mlade generacije upoznaju sa onim što se dešavalo tokom nastanka Republike Srpske. Gradonačelnik Ljubiša Petrović poručio je da se kroz rečenice i slike koje su predstavili osnovci može zaključiti koliko je Republika Srpska lijepa i velika.

- Republika Srpska je nastala u teškom vremenu, a odbranili su je u borbi za opstanak mnogi sinovi i kćeri, očevi i majke i oni koji su u toj borbi dali živote. Pozivam  mlade da poštuju i vole Republiku Srpsku, da budu uporni u ostvarivanju svojih ciljeva, da budu složni i međusobno se podržavaju i da se raduju svojim i uspjesima prijatelja - rekao je Petrović.

Svi nagrađeni đaci besplatno će ljetovati u Bečićima u okviru projekta “Socijalizacija djece Republike Srpske 2021”.

- Tradicionalno sarađujemo sa gradskom Boračkom organizacijom u Bijeljini. Nažalost, lani zbog pandemije nismo mogli da realizujemo projekat, ali se nadamo da ćemo u ovoj godini to moći - rekao je direktor Javnog fonda za dječiju zaštitu RS Nedeljko Jović.

Spomen-soba

Za nagrađene je organizovana i posjeta Spomen-sobi poginulih boraca Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Želim da vas pozovem i da bez ovakvih povoda posjećujete Spomen-sobu u Bijeljini gdje se nalaze imena više od 1.000 poginulih boraca koji su svoje živote dali za stvaranje RS - rekao je Momčilo Koprivica direktor Muzeja “Semberije “ u okviru kojeg se nalazi  Spomen-soba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana