Osveštana spomen-ploča duhovnim korijenima Ozrena

Srna
Osveštana spomen-ploča duhovnim korijenima Ozrena

Petrovo - Arhimandrit ozrenski Danilo danas je osveštao kamenu spomen-ploču duhovnim korijenima Ozrena s natpisom "Ozren-sveta zemlja Nemanjića".

Ploča, koja je rad akademskog vajara Sretena Milatovića iz Nikšića, postavljena je pored puta Petrovo-Manastir Ozren u okviru manifestacije Dani duhovnosti na Ozrenu koji su otvoreni sinoć u manastiru Ozren, a koju prvi put organizuje Klub "Ozren – park prirode" iz Petrova.


Senator Republike Srpske Milimir Mučibabić izjavio je nakon osveštanja spomen-ploče da je pamćenje srpskog naroda vječno.

"Naša potreba moralnog, duhovnog, kulturnog i nacionalnog je univerzalna, a spomen-ploča je prva legitimacija da se u identitetu srpskog roda slavi njegov prapočetak, da se veliča nemanjićka tradicija i da se u toj tradiciji poštuje ono što je sveto – prosvjeta, kultura i duhovnost", rekao je Mučibabić, koji je i predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u Beogradu.

Predsjednik Kluba "Ozren – park prirode" Zdravko Savić rekao je da ploča obilježava i 700 godina od upokojenja zadužbinara ozrenskog manastira Svetog kralja Dragutina, a da će Klub "Ozren – park prirode" nastaviti sa sličnim akcijama kako bi probudio narodno sjećanje i utvrdio istorijske i kulturne vrijednosti srpskog naroda.

"Potrebna nam je sabornost i podsjećanje na istorijske ličnosti i velike istorijske događaje našeg naroda kao potvrda našeg vjekovnog i korjenitog postojanja u ovim prostorima", poručio je Savić.

U okviru Dana ozrenske duhovnosti danas je u naselju Brezici počelo prvo likovno saborovanje "Breze" u kome će do 10. avgusta stvarati kipari, slikari i fotografi Sreten Milatović iz Nikšića, Leonila Marić i Jovan Radulović iz Banjaluke, Novak Demonjić Ozrenski iz Beograda i Mihailo Simović iz Šapca.

Akademski slikar Novak Demonjić Ozrenski rekao je da je Likovno saborovanje "Breze" izraz želje da se snaga Ozrena i učesnika likovnog saborovanja "pretvori u masu koja će i kritički i kvalitativno dati velike umjetničke rezultate.

Osvećenje spomen-ploče prisustvovali su gosti iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, ali ne i predtavnici opštine Petrovo, koji nisu prisustvovali ni otvaranju Dana ozrenske duhovnosti u Manastiru ozren.

Radi očuvanja i unapređenja Ozrena, kao dragocjenog životnog prostora, u Petrovu 19. maja 2013. godine osnovan je Klub za zaštitu prirodnog i kulturnog nasljeđa Ozrena "Ozren park prirode" sa osnovnim ciljem da Ozren što prije bude uvršten u zaštićena prirodna dobra Republike Srpske i BiH. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana