Osveštan obnovljeni krst stradalim u petrovdanskoj bici

Srna
Foto: Srna

DOBOJ - U dobojskom naselju Usora danas je osveštan obnovljeni spomen-krst posvećen petrovdanskoj bici, kada su u odbrani Doboja 12. jula 1992. godine poginula 34 srpska borca i pripadnika policije, a više od 76 je ranjeno.

Spomen-krst je osveštao paroh usorski Nikola Panić, koji je tokom obraćanja ukazao na potrebu očuvanja kulture sjećanja na stradale.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Doboja Petar Tubić podsjetio je na teške trenutke i iskušenja u odbrani grada tokom petrovdanske bitke.

"Ovdje smo da se sjetimo žrtava, odamo počast, zapalimo svijeće za te ljude koji su dali život da bi se sačuvao grad Doboj i nejač koja je tu bila. Ponosni smo na te ljude", rekao je Tubić.

Osveštenju spomen-krsta prisustvovao je i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, koji je zahvalio Boračkoj organizaciji što pamti svoje saborce i div-junake koji su obezbijedili slobodu Doboju i Republici Srpskoj.

On je ukazao na dobru saradnju sa dobojskom Boračkom organizacijom.

Na Petrovdan, 12. jula 1992. godine Doboj su iz više pravaca napale muslimansko-hrvatske snage i strani plaćenici kada su poginula 34 srpska borca i pripadnika policije, a više od 76 je ranjeno.

Dobojsko naselje Vila se tada našlo prvo na udaru i na tom mjestu je podignut spomen-krst.

Tadašnji komandant Prvog bataljona Dobojske brigade Dimšo Živanović u ranijim svjedočenjima naveo da su na Petrovdan u podne jake neprijateljske snage napale Doboj iz pet pravaca u pet talasa s ciljem da ga, potpomognute neprijateljskim snagama koje su bile u dobojskom naselju Johovac, okruže i zauzmu.

On je naveo da je neprijatelj u prvoj fazi imao dosta usjeha u prodoru, ali da su, nakon pregrupisavanja, branioci oko 17.00 časova stabilizovali linije odbrane, te da se posljednji udarni talas neprijatelja dogodio poslije ponoći kada su namjeravali da izvuku svoje poginule i ranjene.

Tokom napada granatirano je i uže gradsko jezgro, a niko do danas nije odgovarao pred domaćim pravosuđem za granatiranje Doboja i stradanje njegovih građana.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana