Osuda napada na Gradsko groblje Bare u Sarajevu

Srna
Osuda napada na Gradsko groblje Bare u Sarajevu

Sarajevo - Međureligijsko vijeće BiH osudilo je napad na gradsko groblje Bare u Sarajevu prilikom kojeg su oskrnavljeni nadgrobni spomenici na pravoslavnoj, muslimanskoj i katoličkoj parceli.

"Osuđujemo ovaj vandalski napad kojim je povrijeđeno dostojanstvo i svetost vječnih počivališta preminulih građana Sarajeva", navodi se u saopštenju Međureligijskog vijeća BiH.

Iz ovog vijeća ističu da "posebno žalosti činjenica da su, osim napada na vjerske objekte, vrlo učestali i napadi na groblja", što je nedopustivo.

Izvršenim uviđajem policija je konstatovala da su nepoznata lica ili više njih oborila i oštetila više nadgrobnih ploča sa natpisima, kao i ukrasnih vaza, te nastavlja rad na identifikovanju i pronalaska izvršilaca.

U saopštenju se navodi da Međureligijsko vijeće BiH već više od pet godina evidentira napade na vjerske objekte, groblja i druga mjesta od značaja za crkve i vjerske zajednice i zalaže se za njihovu bolju zaštitu.

"U našem posljednjem izvještaju naglasili smo da su napadi na vjerske objekte i dalje česti i da je osnovni problem nedovoljno strogo kažnjavanje počinilaca. Od presudne je važnosti da se počinioci identifikuju i da se strogo kazne", navodi se u saopštenju i dodaje da se malim novčanim kaznama i uslovnim osudama neće postići preventivno djelovanje na buduće počinioce.

Međureligijsko vijeće BiH poziva sve nadležne institucije da ovim predmetima prilaze hitno i sa posebnom pažnjom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana