Osnovne škole u Srpskoj počele pripreme za izvođenje maturske ekskurzije: Đacima i dalje najdraže more

Anita Janković Rečević
Osnovne škole u Srpskoj počele pripreme za izvođenje maturske ekskurzije: Đacima i dalje najdraže more

BANjALUKA - Maturska ekskurzija u vrhu je liste događaja koji se pamte cijeli život, a kako bi osnovci na tom putovanju ispisali najljepše uspomene, osnovne škole u Srpskoj započele su pripreme za obilazak Crnogorskog primorja, Srbije i gradova RS, najdražih destinacija đaka.  

Odlazak na ekskurziju za mnoge osnovce završnih razreda prva je prilika da se odvoje od roditelja i upute na put zabave, smijeha, prvih ljubavi i sitnih nestašluka, zbog čega pažljivo biraju destinaciju, koja se razlikuje od škole do škole. Putovanja će biti organizovana krajem maja ili početkom juna, a đaci će osim dobre zabave imati priliku da se odmore od učenja i upoznaju kulturne znamenitosti gradova koje posjete.

Direktorica banjalučke osnovne škole “Ivo Andrić” Željka Opačić kaže da su početkom nove školske godine roditeljima i đacima podijelili anketne listiće sa nekoliko ponuđenih destinacija za realizaciju ekskurzije, te da su nedavno usvojili konačnu maršrutu.

- Roditeljima i učenicima su ponuđeni gradovi na području Srpske, BiH i Srbije, a izbor je pao na obilazak Novog Sada, Kragujevca i Beograda. Radi se o bogatom programu u sklopu kojeg je planiran obilazak manastira Žiče i Studenice, živopisnih Sremskih Karlovaca, hrama Svetog Save, muzeja Nikole Tesle i još mnogo toga. Nakon što dobijemo saglasnost od Republičkog pedagoškog zavoda tražićemo najpovoljniju agenciju - rekla je Opačićeva. Istakla je da realizacija maturske ekskurzije predstavlja veliku odgovornost za nastavnike koji putuju s djecom.

- Učenici završnih razreda nisu mali za putovanja, ali ih roditelji kroz razgovor moraju dobro pripremiti za taj događaj. Djeci koja ne mogu i ne žele da koriguju svoje ponašanja, prema našem pravilniku, nije pružena mogućnost da idu na ekskurziju i za njih se organizuje nastava kao i za ostale đake koji iz drugih razloga odluče da ostanu - rekla je Opačićeva. 

Osnovci koji pohađaju školu “Branko Ćopić” iz Prijedora odlučili su da putuju u Budvu, crnogorski grad koji je ugostio stotine đaka koji su pod njenim nebom doživjeli najljepše trenutke.

- Plan je da ekskurziju u trajanju od pet dana realizujemo krajem maja i početkom juna. Plaćanje će biti u ratama a cijenu još ne znamo. Prošle godine roditelji su za to putovanje morali izdvojiti 350 KM i taj iznos bi otprilike mogao biti i sada - kazala je direktorica pomenute obrazovne ustanove Sanja Munjiza.

Na plažama Jadranskog mora uživaće i đaci trnske Osnovne škole “Desanka Maksimović”, koji će osim Budve posjetiti Trebinje, manastir Tvrdoš, te Prebilovce, selo u Hercegovini gdje su stradali mnogi Srbi. 

- U ponudi smo imali odlazak na Jahorinu, nacionalni park Sutjeska, posjetu Višegradu, Bijeljini, Beogradu, Novom Sadu ali đaci i roditelji su, kao i ranijih godina, odabrali Crnogorsko primorje. Uskoro planiramo raspisati tender za izbor agencije i očekujem da će na ekskurziju putovati oko 90 odsto đaka - rekao je direktor OŠ “Desanka Maksimović” Radoslav Savanović.

ZDRAV ŽIVOT

Željka Opačić kaže da su za učenike koji pohađaju školu na čijem je čelu jesenas prvi put organizovali izlet sa ciljem što boljeg upoznavanja Banjaluke.

- Jedna grupa djece je išla na Banj brdo, drugi su obilazili Kastel a treći park “Mladen Stojanović” i to sve pješice, bez autobusa jer želimo da razvijamo navike o zdravom životu kod učenika. Taj izlet se pokazao kao odličan potez i planiramo da nam bude praksa i u narednom periodu - kazala je Opačićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana